MENU
Present: Iedereen heeft wat te bieden en ook iedereen heeft weleens hulp nodig

Present: Iedereen heeft wat te bieden en ook iedereen heeft weleens hulp nodig

20 jun

Present roept op om barrières rondom het geven en ontvangen van hulp te doorbreken en organiseert verschillende projecten en acties. Iedereen heeft wat te bieden en ook iedereen heeft weleens hulp nodig. Toch kunnen vooroordelen rondom hulp geven en ontvangen het omzien naar elkaar in de weg staan. Stichting Present gelooft dat iedereen wel iets kan doen en wil hier een lans voor breken.In de maand juni geven we gehoor aan dit thema met verschillende initiatieven. Zo wordt er lokaal een oproep gedaan om barrières rond het geven en ontvangen van hulp te doorbreken met een manifest dat uitgereikt wordt aan lokale beleidsmakers en maatschappelijke partners. We zetten mensen in het zonnetje met een bezoek van een ijscokar. En organiseert Present bijzondere projecten met mooie ontmoetingen. Hiermee laten we zien dat echt iedereen Present kan zijn.

Present als verbinder
Stichting Present heeft als doel om de beweging van omzien naar elkaar te versterken. Dat doet Present door projecten te organiseren waarbij onder andere collega’s, scholieren en vriendengroepen zich inzetten voor mensen die de hulp echt nodig hebben. Door het uitgebreide netwerk van Present onder zorg- en welzijnsorganisaties is er goed zicht op de mensen die de hulp echt nodig hebben. Zo organiseren we mooie projecten waar er waardevolle ontmoetingen ontstaan.

Wat staat ons in de weg?
Van boodschappen doen voor de buurvrouw tijdens de pandemie tot kleding inzamelen voor vluchtelingen. In de afgelopen periode zijn er veel mensen die zich voor ander hebben ingezet en er ook nu voor een ander zijn. Toch zijn ook veel ideeën over het geven en ontvangen van hulp die het omzien naar elkaar in de weg staan.

We zien bijvoorbeeld dat veel mensen graag iets willen doen voor een ander, maar vaak het gevoel hebben dat je alleen kan helpen als je overvloed aan tijd hebt of nog goed ter been bent. Terwijl we bij Present steeds weer zien dat iedereen wel iets kan doen juist door iets kleins zoals een kopje koffie drinken met iemand. Tegelijkertijd denken veel mensen (on)bewust dat zij de enige zijn die hulp nodig hebben en ervaren hierdoor schroom om hulp te vragen. Maar we zien dat we allemaal wel eens hulp nodig hebben. Het is juist heel sterk om te vragen. Daarom vraagt Present met een speciale campagne aandacht voor het doorbreken van barrières om hulp te geven en te ontvangen en organiseren we bijzondere acties.

Jongeren zijn Present met jongerenreizen in Nederland
Eén van de bijzondere projecten dit jaar is de Present Xperience. Veel jongeren willen in hun vakantie graag een bijzondere ervaring opdoen én mensen helpen. Dat kan! Want vanaf deze zomer organiseert Present bijzondere reizen in eigen land. Tijdens deze 8-daagse reis zetten jongeren zich in voor en met mensen die leven in armoede of eenzaamheid.

Iedereen kan Present zijn in het groen!
Veel mensen willen iets doen aan duurzaamheid, vergroening en sociaal ondernemen. Deze komen allemaal samen tijdens de projecten Sociaal Tuinieren van Stichting Present. Vrijwilligers uit de buurt toveren verwaarloosde tuinen om tot onderhoudsvriendelijke, groene en duurzame tuinen. Deze tuinen zijn in het bezit van mensen die vanwege sociale, financiële of fysieke problemen niet in staat zijn de tuin te onderhouden. Na de projectdagen zijn de buurten een stukje groener en de buurtbewoners ook gelukkiger. De nieuwe contacten die zijn gelegd tussen buurtbewoners maken voor meer saamhorigheid in de wijken.

Iedereen kan Present zijn in de zomer!
Ook in de zomer zijn mensen Present. Veel mensen zijn tijdens de zomer weg en er zij ook veel minder activiteiten in de wijk. Dat maakt de zomer voor veel mensen tot een lastige periode. Met een bijzondere actie willen we deze mensen een hart onder de riem steken. Tijdens de zomeractie worden er bijvoorbeeld zomerpakketten uitgedeeld aan gezinnen die niet op vakantie kunnen vanwege financiële problemen. Op die manier zorgen we voor een leuke ontmoeting en helpen we mensen de zomer door.

Iedereen kan meedoen
Lokale stichtingen Present organiseren nog vele andere mooie projecten en acties, die aansluiten bij de mogelijkheden van mensen die iets willen betekenen. Wil je kijken wat jij in jouw buurt allemaal kunt doen met jouw tijd, talent en enthousiasme? Bezoek dan de website van de lokale stichting Present of via stichtingpresent.nl Daarnaast kun je voor informatie over Present Xperience terecht op jongpresent.nl/xperience/ En voor informatie over Sociaal Tuinieren bezoek je de website sociaaltuinieren.nl

Datum: 20 juni 2022
Auteur: Present - Sebastiaan Hexspoor
Foto: Videostill - Present
Website: http://www.stichtingpresent.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: