Groot Nieuws Radio legt deze zomer de focus op gezondheid

Wil jij deze zomer aan de slag met je gezondheid? En dat in combinatie met je geloof? Het kan bij Groot Nieuws Radio! Vanaf 18 juli hoor je elke werkdag tussen tien en twaalf mooie gesprekken over geloof en gezondheid. Zes weken lang denken we na over deze thema’s. Dat doen we samen met zorgverzekering Pro Life. In Brandstof zijn Jos Leijenhorst en Nicole Bolweg van Pro Life te gast. Zij vertellen alles over het zomerprogramma en waarom dit zo’n belangrijk thema is.

Onlosmakelijk met elkaar verbonden

Geloof en gezondheid, je kunt ze niet los van elkaar zien. Jos vertelt waarom dat zo is: “Gezondheid gaat ook over zingeving en verbondenheid. Verbondenheid met de schepping, jezelf, God en de ander. Onderzoek laat zien dat mensen die dat ervaren een grotere kans hebben om gezond ouder te worden.”

Aandacht voor jezelf

Als je wilt werken aan je gezondheid, zijn voeding en beweging twee van de belangrijkste begrippen. Tegelijkertijd zijn het onderwerpen waar veel mensen moeite mee hebben. Nicole weet als geen ander hoe dat is: “Toen ik de eerste keer aan geloof en gezondheid begon, woog ik heel wat kilo’s meer dan nu. Geïnspireerd door het programma, begon ik aan een gezonde levensstijl. Uiteindelijk ben ik 40 kilo afgevallen. Dat deed ik niet helemaal uit mezelf, maar ook met hulp van het ziekenhuis en Rien Scholten.”

Voordat ze aan het programma begon, had Nicole veel minder aandacht voor zichzelf: “Ik was altijd druk bezig met zorgen voor de ander en voor mijn werk. Ik zette mezelf niet op de plek waar ik had moeten zijn.” Met een te hoge BMI en bloeddruk, merkte Nicole dat haar gewicht niet langer zo kon blijven: “Door het programma ging ik meer lezen over accepteren dat je er mag zijn en de rol van God in je leven. Daardoor zie je een totaalplaatje en kun je andere mensen makkelijker om hulp vragen.”

Met vallen en opstaan

Hoewel Nicole veel afviel, gaat het volgens haar niet om het aantal kilo’s dat je kwijtraakt: “Het is ieders eigen traject. Gezondheidswinst zit al in zes kilo. Je moet het ook niet in één dag willen doen. Het duurt echt heel lang voordat je een gezonde levensstijl onder de knie hebt. En dat is met vallen en opstaan. Zo was ik gisteravond ook heel moe en at ik een zak chips op. Dat moet ook kunnen! Soms mag je ook genieten van dingen die eigenlijk niet 100% zouden moeten.”

Een gezonde levensstijl betekent niet dat je nooit meer iets ongezonds mag eten. Ongezonde keuzes zijn soms juist heel gezond, vertelt Jos: “Je houdt het alleen vol om gezond te leven als je jezelf toestaat om af en toe niet gezonde keuzes te maken. Het programma helpt verreweg de meeste mensen om stil te staan bij de vraag: wat ben ik normaal gaan vinden wat niet normaal is? Voor sommige mensen is dat aanleiding om te constateren dat er iets doorbreken moet worden. Het programma helpt je om dat te ontdekken.”

Wat staat je te wachten deze zomer?

Misschien denk je nu; dit thema komt me bekend voor. Dat klopt! Vorig jaar besteedden we ook al aandacht aan dit thema in de zomer. Er deden zo’n vijfduizend mensen mee en zij waren heel positief! Zeventig procent van de deelnemers gaf aan dat het hielp om iets te veranderen in zijn of haar leven. Ook gaf vijfentachtig procent van de deelnemers aan dat ze dit jaar weer mee gaan doen. Daarom staan we dit jaar opnieuw stil bij het thema!

Het zomerprogramma bestaat uit vijf thema’s; beweging, voeding, ontspanning, bezieling, gedrag en omgeving. Elke werkdag hoor je een van deze thema’s in de uitzending tussen 10.00 en 12.00. Daarnaast biedt Pro Life een programma van vier weken aan. Op hun website kun je je aanmelden voor het programma. Je krijgt dan elke werkdag een mail met leuke recepten, sportieve uitdagingen en interessante podcasts.

Wil je het hele gesprek in Brandstof horen? Dat kan hieronder! Ook Rien Scholten en Els van Dijk delen in de uitzending hun kijk op een gezonde levensstijl.

Beluister hier het gesprek terug: Groot Nieuws Radio

© Henk-Jan Oudenampsen
15-07-2022
Media
https://www.grootnieuwsradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies