MENU
Zaterdagavond markeert het begin van Tisha Beav

Zaterdagavond markeert het begin van Tisha Beav

05 aug

Komende zaterdagavond 6 augustus 2022 begint in IsraŽl de viering van Tisha B'Av, of, de Negende van Av. Tisha B'Av wordt erkend als een van de treurigste dagen op de Hebreeuwse kalender, omdat het de vernietiging van de eerste twee tempels in de Joodse geschiedenis herdenkt, om nog maar te zwijgen van verscheidene andere tragische gebeurtenissen.

Als Joden deze dag van rouw vieren, zullen zij traditioneel vasten (water en voedsel), de nadruk leggen op het gebruik van bepaalde zalven, en op verschillende manieren rouwen. Zij onthouden zich onder andere ook van huwelijken, lichamelijke intimiteiten, routineuze hobby's en baden

Op deze datum wordt ook de Bar Kochba-opstand in 133 na Christus herdacht, toen de Joden ten prooi vielen aan de Romeinen, gevolgd door het omploegen van de Tempelberg precies een jaar later. Ook de uitwijzing van de Joden uit Engeland in 1290 en de verbanning van alle Joden uit Spanje in 1492 vielen op deze dag in de geschiedenis. Interessant genoeg werden de tempels beide vernietigd op dezelfde kalenderdatum in de geschiedenis, de negende van Av, 657 jaar na elkaar.

Toeval? Onwaarschijnlijk.
De eerste tempel, de Solomonische tempel (gebouwd door koning Salomo, Davids zoon), werd in 587 v. Chr. door de BabyloniŽrs verwoest, nadat de Joden onder koning Nebukadnezar II naar Babylon waren verbannen. De tweede tempel, de Herodiaanse tempel, werd in 70 na Christus verwoest door toedoen van de Romeinen, toen zij Jeruzalem belegerden - een gebeurtenis die Jezus zelf had voorspeld (MattheŁs 24:1-2). De reden voor de verwoesting van de eerste tempel was, helaas, de zonde van de natie, die 70 jaar verbanning uit het land tot gevolg had (Jeremia 29:10, DaniŽl 9:2). Zoals eerder gezegd, werd de tweede tempel verwoest toen de Romeinen Jeruzalem belegerden, wat uiteindelijk leidde tot de diaspora van het Joodse volk, die door de profeten was voorspeld.

Hoewel de vroegere tempels zowel bijbels als historisch van grote betekenis zijn, is de reeks tempels nog niet ten einde. Als u ooit een reis naar IsraŽl maakt, en meer in het bijzonder naar de Oude Stad, kunt u de weg vinden naar het Tempelinstituut. In dit instituut zal het overduidelijk worden dat het Joodse volk meer dan klaar is om zijn derde tempel te bouwen. Ze hebben de blauwdrukken, priestergewaden, tempelgerei (met uitzondering van de originele Ark des Verbonds), enz. Dus wat houdt hen tegen? De Tempelberg is een van de meest religieus omstreden plaatsen op aarde, momenteel bemand door de Rotskoepel van de Islam & de Al-Aqsa Moskee, de op twee na heiligste plaats van de Islam.

Er komt echter een tijd waarin een man die de Bijbel de man van de zonde noemt, de man van de wetteloosheid, waarschijnlijk de middelen zal verschaffen aan IsraŽl om zijn derde tempel te bouwen, ondanks de druk van de Islam. Dit gezegd zijnde, gaat deze tempel, de derde tempel, volgens DaniŽl, Jezus en Paulus, ook een moeilijke toekomst tegemoet (DaniŽl 9:27, MattheŁs 24:15, 2 Tessalonicenzen 2:4). Deze tempel zal worden ontheiligd door de meest goddeloze man die ooit heeft geleefd, de antichrist, en zal leiden tot de ergste vervolging die het Joodse volk ooit heeft meegemaakt.

Gelukkig eindigt de serie hier niet, ondanks de tragedies rond de derde tempel. Er zal een vierde tempel komen, en onze Messias, Jezus, zal vanuit die tempel zelf regeren (EzechiŽl 43:1-7), en de wereld iets brengen wat zij nog nooit heeft ervaren, maar wat God altijd heeft bedoeld - volmaakte vrede, volmaakte gerechtigheid, volmaakte rechtvaardigheid; een volmaakte Koning.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati
Amir Tsarfati werd geboren in IsraŽl en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in IsraŽl geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel - een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over IsraŽl vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

Datum: 5 augustus 2022
Auteur: Amir Tsarfati - Behold Israel
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.beholdisrael.org

Dit artikel delen: