De weg van de vrijheid

Column – In een lange toespraak waarschuwt Mozes Israël. Als ze afdwalen van de Tora en afgoden aanbidden, gaat het niet goed. Dan zullen ze uit hun land worden verbannen en onder de andere volken worden verstrooid. Maar, God zal ze nooit verlaten, de weg terug blijft open. Wat daarvoor nodig is? ‘Omkeren en Hem zoeken met je hele hart’. (Deuteronomium 4:30)

Mozes herinnert de nieuwe generatie eraan, hoe God de Tien Woorden vanuit het vuur gaf. Het eerste Woord is: ‘Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd.’ Punt. Niet direct een gebod, maar Woord van bevrijding. Gods weg begint met het aanbieden van vrijheid. Maar, vrijheid mag nooit een vrijbrief zijn om te doen wat we maar willen, eerder om te leren doen waarvoor we geroepen zijn. Vanuit liefde.

Volg steeds de weg die Hij u heeft gewezen, dan zult u in leven blijven; het zal u goed gaan en u zult lang wonen in het land dat u in bezit krijgt.(Deuteronomium 5:33)

Tisja Be’Av

Afgelopen zondag werd op Tisja Be’Av (de negende van de maand Av) herdacht wat gebrek aan vrijheid oplevert: de verwoesting van twee Tempels, kruistochten, inquisitie, pogroms en tenslotte de holocaust. Het is dé treurdag van het Joodse jaar. Een paar duizend Joden gingen de Tempelberg in Jeruzalem op om zo dicht mogelijk bij Gods Aanwezigheid te kunnen zijn. Gelukkig bleven – ondanks de operatie in Gaza – grote rellen onder Israëlische Arabieren uit. De allereerste ramp die volgens de traditie plaatsvond, was de onwil van het volk om het beloofde land in bezit te nemen, toen tien verspieders met een slecht verslag terugkwamen bij Mozes.

Gaza

God belooft vrijheid als we zijn weg gaan, maar mensen kiezen vaak anders. De Palestijnse Islamitische Jihad koos ervoor om vanuit Gaza een paar duizend raketten op Israëlisch grondgebied af te schieten. Israël antwoordde daarop met ‘Operatie Ochtendgloren’. Premier Yair Lapid kreeg van alle kanten lof toegezwaaid voor het coördineren van de driedaagse operatie die al even snel beëindigd werd als begonnen. Elke actie die terreurgroep Hamas het strijdtoneel zou kunnen intrekken, werd daarbij nauwgezet vermeden. Tragisch was de dood van een viertal Gazaanse kinderen, die door eigen (PIJ’s) raketvuur werd geraakt. Een lachertje was de reactie van de Russische ambassadeur in Caïro: Israël zou de levens van Palestijnen van geen waarde achten. Het was een reactie op Lapids eerdere tweet over het bloedige Russische optreden in Bucha, de voorstad van Kiev. Tenslotte richtte Lapid zich in een statement tot de Gazanen. ‘Er is een andere weg’, zei hij, waarbij hij wees op de ‘Abraham-akkoorden’ die met een aantal Arabische landen werden gesloten.

Toe Be’Av

Afgelopen vrijdag was het ook nog eens Toe Be’Av (de vijftiende Av). De dag stamt uit bijbelse tijden, waarop ongetrouwde meisjes in de wijngaarden dansten, en jonge mannen op zoek konden gaan naar een huwelijkspartner. Maar in later tijd werden jonge mannen en vrouwen gekoppeld door een matchmaker. Een bericht in de Jerusalem Post vertelt hoe een zekere Eytan Englard zijn toekomstige vrouw Dina Schwartz ontmoette via een chatbot, een kunstmatig intelligent (AI) programma, dat werd ontwikkeld om online met mensen te communiceren. De Israëlische non-profitorganisatie Algo ontwierp dit specifieke ‘matchmaking chatbot’ voor gebruik via WhatsApp. Eytan en Dina trouwden uiteindelijk en vervolgden zo samen hun weg.

Weg van de vrijheid

Zo ligt de weg van de vrijheid voor iedereen open. Voor Israël en de volken. Een weg, niet van zonde en haat, maar van vrijheid. En alleen in het zoeken van de God van Israël, in zijn Zoon, ligt werkelijke vrijheid. Dan is er een blijvende weg om te gaan.

Jezus antwoordde: ‘Werkelijk, Ik verzeker u, iedereen die zondigt is een slaaf van de zonde. Een slaaf blijft niet voor eeuwig in huis, maar de Zoon blijft voor eeuwig. Wanneer de Zoon u vrij zal maken, zult u werkelijk vrij zijn. (Johannes 8:34-36)

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is Waëtchanan (en ik smeekte om genade) en beslaat Deuteronomium 3:23-7:11. Tekst en illustratie © Sybe de Vos | 13 augustus 2022.

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
12-08-2022
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies