Onvoorstelbaar

Column – Voor mij zijn het op dit moment de meest bijzondere woorden uit de bijbel. Ze zijn me al jaren bekend en nu zijn ze ineens heel bijzonder. Te wonderbaar. Ja, het is eigenlijk een soort wonder.

Al jaren bekend

Vanaf mijn prilste jeugd ben ik met deze woorden bekend. In ben opgegroeid in een geloofsgemeenschap waar het lijden en sterven van de Here Jezus tijdens de wekelijkse eredienst vaak een centrale plaats innamen. Ongetwijfeld zullen de woorden uit Hebreeën 12 tal van keren zijn gelezen en over gesproken. In de loop der jaren heb ik deze woorden uit mijn hoofd geleerd en wist ik waar ze te vinden waren. Maar verder kwam ik eigenlijk niet.

Mijn verzoek

Ik heb een verzoek aan je. Wil je nu stoppen met het lezen van deze column en eerst nadenken over de woorden waar deze column over gaat. Je vindt ze in Hebreeën 12 vers 2: “Die om de vreugde die voor Hem lag het kruis heeft verdragen.” Wat zeggen deze woorden jou? Snap jij hier iets van? Wat roept het bij jou op? Deze korte zin is voor het verstand taalkundig niet zo moeilijk om te begrijpen. Maar probeer deze woorden eens met je hart te lezen. Ik sluit niet uit dat je dan van de ene verbazing in de andere valt. Laat de bijbelverklaring nog maar even in de boekenkast staan. Die kan je er later wel bijhalen.

Recht betrachten

In een paar woorden bij elkaar: het kruis verdragen en vreugde die de Here Jezus in het vooruitzicht is gesteld. En Hij verdroeg het kruislijden om de vreugde die voor Hem lag. De eerste gedacht die bij mij boven komt is dat de vreugde kennelijk voor de Here Jezus zo groot is dat hij het kruislijden kan verdragen. Bij mij sloeg dat in als een bom. Daar had ik nog nooit over nagedacht. Misschien goed als jij daar ook nog eens een paar minuten aan besteedt. Een paar minuten mediteren over deze uitersten.

Denkend aan het lijden van de Here Jezus en de vreugde die voor Hem lag komen ook de volgende woorden van een bekend lied voor mijn aandacht:

Leer mij, o Heer, Uw lijden recht betrachten.

In deze zee verzinken mijn gedachten.

O Liefde, Die om zondaars te bevrijden

zo zwaar wou lijden.

We raken hierover vermoedelijk nooit uitgedacht.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Willem van Leiden
24-08-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies