MENU
Verfrissing

Verfrissing

04 sep

Column - Ik ben graag in het Ochsenmoor bij Dümmer omdat ik daar heel goed vogels kan fotograferen. De vogels die daar leven zijn gewend aan de vele fotografen die dagelijks in hun auto's langs hen rijden. Zij weten dat die vreemde wezens in hun tinnen dozen ongevaarlijk zijn. En zo gebeurt het dat de vliegafstand van de vogels soms heel klein is geworden.

Dat was het geval met de Grutto wiens foto vandaag boven mijn column staat. Het was een warme, vriendelijke lentemorgen en ik had mijn auto achtergelaten en slechts een kleine gracht, misschien 2 meter breed, scheidde ons. Niettemin liet de Grutto zich door mij niet storen, maar begon zich rustig schoon te maken en ook te baden. En ik was in staat om hem te bekijken en ook foto's te nemen. Het lijkt erop dat we allebei erg genoten hebben van de situatie, ook al is het om verschillende redenen.

Het deed me denken aan een versje uit Psalm 23: "De Heer, mijn Herder, ... Hij leidt mij langs stille wateren, Hij verkwikt mijn ziel." (Psalm 23, 2 + 3)

Hoewel we in een zeer bevoorrecht deel van de wereld leven, is ons leven niet altijd gemakkelijk. Zeker, we hebben al meer dan 70 jaar vrede in Europa, maar nu, met de oorlog in Oekraïne, is de vrede die we als vanzelfsprekend (lijken te) beschouwen broos geworden. De economische gevolgen van de oorlog zijn nog niet te overzien, en dan is er nog de Corona-pandemie, allemaal zaken die ons grote zorgen kunnen baren. Daarnaast zijn er zeer persoonlijke zaken die ons kunnen belasten: gezondheidsproblemen, ruzies in het gezin en/of de gemeenschap en nog veel meer.

Als we in onze geest beginnen te zoeken naar een oplossing voor alles, of als we ons beginnen voor te stellen wat er zou gebeuren "als"... dan beginnen onze gedachten plotseling te cirkelen, zwaarder en zwaarder te worden en ons naar beneden te trekken.

Uit bepaalde enquêtes blijkt dat de ongerustheid in ons land toeneemt en dat de kwaliteit van het leven afneemt omdat de onzekerheid toeneemt. Degenen die nu geen echte voet aan de grond hebben, zijn arm.

Wij christenen, daarentegen, hebben het beter! We kunnen onze zorgen bij God neerleggen, bij de troon der genade. Wij vinden te allen tijde een open oor, ook al betekent dit niet noodzakelijk dat al onze zorgen en noden snel in het niets zullen verdwijnen. Maar wij hebben een Goede Herder die ons door en door kent en die precies weet wat ieder van ons op dit moment nodig heeft!

Hij weet precies de plaatsen en situaties waar wij vrede kunnen vinden en waar onze ziel kracht uit kan putten. Voor mij is het vaak de kerkdienst, de goede liederen die spreken over de grootheid en almacht van God, Bijbelteksten die plotseling nieuwe gedachten openen waardoor we onze God als groot gaan zien, de preken die gericht zijn op onze God en Zijn Woord, maar ook heel eenvoudig een eenzame wandeling in de vroege ochtend, wanneer ik met mijn camera op pad ben, de stilte en de schoonheid van de natuur in mij opnemend en genietend.
Ieder van u zal ongetwijfeld kunnen vertellen over zeer individuele situaties waarin de woorden van Psalm 23, 2 + 3 zeer levendig en begrijpelijk in uw leven werden.

Ook al zijn de tijden ernstig en worden wij misschien vaak geplaagd door zorgen en tegenspoed, toch hebben wij reden en reden om zeer dankbaar te zijn, omdat wij behoren tot de Goede Herder die ons altijd leidt naar de stille wateren en onze ziel verkwikt.

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Datum: 4 september 2022
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger
Website: http://www.christelijknieuws.nl/larskruger

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

27 november 2022 Vrijheid
27 november 2022 Communiceren tot genoegen van God
20 november 2022 Wat werkelijk telt
20 november 2022 Vroeger en nu
13 november 2022 Ik stop ermee