MENU
Herfstgevoel

Herfstgevoel

21 sep

Column – Vandaag is de herfst begonnen. Ik vind dit een mooi seizoen. Vaak nog een milde en lekkere temperatuur. In de natuur beginnen de bladeren van veel bomen in de meest mooie kleuren te veranderen. En op het water ruik je dan die bijzondere herfstgeur. Van de herfst kan ik genieten.

Leviet-in-ruste
Waarom ik over dit item schrijf? Omdat ik mij – gelet op mijn leeftijd – in de herfst van mijn leven bevind. Misschien wel diep in de herfst. Is er voor mij in de wijngaard van de Heer dan niets meer te doen? In verband met het schrijven van deze column heb ik even opgezocht wat er over de levieten staat geschreven bij het einde van hun aktieve loopbaan. In Numeri 8: 25,26 lezen we hierover het volgende: “Maar iemand vanaf vijftig jaar oud zal van de dienst ontheven zijn en zal niet meer hoeven te dienen. Wel mag hij zijn broeders in de tent van ontmoeting bijstaan bij het vervullen van hun taak; de dienst zelf mag men echter niet meer verrichten.” Dasberg (Nederlandse jood) heeft deze verzen in zijn vertaling ietwat anders ‘gekleurd’. Deze vertaling wil ik je niet onthouden “En op vijftigjarige leeftijd trekt hij zich terug uit de dienstgroep; dan mag hij geen dienst meer doen. Wel mag hij zijn ambtsbroeders behulpzaam zijn door wachtdiensten waar te nemen, maar echt werk mag hij niet meer doen.” De vertaling van Dasberg zou kunnen uitmonden in een column, maar dat laat ik nu maar achterwege.

Behulpzaam mogen zijn
Wat mij hierbij vooral opvalt is dat de ‘leviet-in-ruste’ zijn broeders bijstaat/behulpzaam mag zijn. Geen plicht, het mag. En wat hij mag doen is hen behulpzaam zijn. Mooi toch als je anderen, ondanks of dankzij je leeftijd, blij kunt maken door je inzet voor hen. Sluit jouw bereidheid tot inzet voor de ander aan bij wat de ander aan hulp kan gebruiken, dan komt het wel goed. Ik sluit af met een citaat uit een oud lied: Al wat gedaan wordt uit liefde tot Jezus, dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan.

Zegenrijke herfstperiode
Ik wens mijn leeftijdsgenoten (levieten-in-ruste) en mijzelf een goede en zegenrijke herfstperiode.

Willem van Leiden


Van de auteur verscheen het boek:
Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.
ISBN 978-94-91888-10-6,
144 pagina's, gebonden,
prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Datum: 21 september 2022
Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

4 december 2022 Bemoedigen doet goed
27 november 2022 Vrijheid
27 november 2022 Communiceren tot genoegen van God
20 november 2022 Wat werkelijk telt
20 november 2022 Vroeger en nu