MENU
Afscheid nemen bestaat niet

Afscheid nemen bestaat niet

01 okt

Column - Mozes gaat verder met zijn toespraak. Het worden zijn laatste woorden: ‘Ik ben nu 120 jaar oud. Ik kan jullie niet langer voorgaan. De Eeuwige heeft mij gezegd dat ik niet met jullie meega. Ik zal de Jordaan dus niet met jullie oversteken’ (Deuteronomium 31:1-2).

Het is niet, omdat hij krakkemikkig en seniel is geworden. Want even verderop lezen we: ‘Hij was nog sterk, en zijn ogen waren nog goed’ (34:7). Hij mág niet mee. Mozes uit zijn slotwoorden en overhandigt de Tora aan de priesters en de oudsten. Daarna zal er nog een indringend lied gezongen worden. En aan alle stammen zal hij zijn zegen geven. Maar daarna valt het doek. Hij gaat…

Afgelopen week nam de Joodse gemeenschap in Israël en daarbuiten afscheid van een jaar. Met ‘RosjHasjana’ begon maandag het jaar 5783. Het geluid van de sjofar was in de synagoge te horen, een wake-up call (Leviticus 23:24). En men wenst elkaar ‘een goed en zoet nieuw jaar’. De tien dagen erna worden de Ontzagwekkende Dagen genoemd. Het zijn dagen van reflectie, vergeving vragen aan elkaar en terugkeer naar God. Met als hoogtepunt tien dagen later de Verzoendag (5 oktober a.s.).

Ook Vladimir Poetin besteedde ‘aandacht’ aan Rosj Hasjana. In een speciale ‘nieuwjaarsgroet’ aan de Russisch-Joodse gemeenschap, gaf hij in bedekte termen te kennen dat er ‘goede daden’ van hen verwacht worden. Dit gebeurde tijdens de mobilisatie van 300.000 reservisten en een algemeen verbod voor mannen van 18 tot 65 jaar om het land te verlaten. Veel Joden met een Israëlisch paspoort vrezen dat op deze manier het IJzeren Gordijn opnieuw wordt dichtgeschoven en terugkeer naar Israël niet meer mogelijk is. ’Waar blijft de Israëlische regering nu?’, wordt er geroepen.

Die regering heeft ook genoeg andere dingen aan z’n hoofd. De dag nadat demissionair premier Lapid voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een oproep aan de Palestijnen had gedaan om de vredesbesprekingen te hervatten, reageerde Mahmoud Abbas met weinig vredelievende woorden. Tegelijkertijd laaide het Palestijns terrorisme aan alle kanten op. Maar ook van binnenuit kreeg Lapid het te verduren. Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked liet weten: ‘Lapid vertegenwoordigt alleen zichzelf, niet de regering. Een Palestijnse staat is gevaarlijk voor de staat Israël.’ Zal voor hem het doek als leider definitief als gaan vallen in november?

In Nederland ging afgelopen dinsdag ‘Brother Andrew’ heen. ‘Gods smokkelaar’ voelde zich ooit geroepen door Openbaring 3:2: ‘Wees wakker en versterk het overige dat dreigt te sterven’. De bijbels die Anne van der Bijl in z’n kever achter het IJzeren Gordijn bracht, waren het startschot voor het werk van een organisatie die nog steeds in veel moeilijke gebieden opereert. Wat een spirit!

Israël neemt intussen afscheid van haar grote leider Mozes. Er staat iemand anders klaar om voor het volk uit over te trekken. Jozua zal zijn volk voorgaan naar het Beloofde Land. Jozua, voluit Jehosjoea. In veel latere tijd verkort tot Jesjoea. En door de verspreiding van de goede boodschap kwam de naam Jezus in onze taal en cultuur terecht. De profeet die na Mozes kwam brengt zijn volk definitief thuis. En met Israël alle volken…

Hij die een bres slaat gaat voorop, ze breken uit, ze trekken door de poort, ze gaan erdoor naar buiten. Hun koning gaat hun voor, de HEER gaat aan het hoofd.
(Micha 2:13)

De ENE is mijn herder, mij zal niets ontbreken; in weiden vol groen vlijt hij mij neer, hij voert mij mee naar wateren van rust; mijn ziel keert door Hem in mij terug, Hij leidt mij in sporen van gerechtigheid omwille van zijn naam.
(Psalm 23:3 - Naardense Bijbel)

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is Wajelech (En hij gaat) en beslaat Deuteronomium 31:1-30. Tekst & illustratie © Sybe de Vos | 1 oktober 2022.

Datum: 1 oktober 2022
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

26 november 2022 Levend water uit de Bron
19 november 2022 Bron van licht en leven
12 november 2022 Beproefd vriend van God
5 november 2022 Vastberaden op weg
29 oktober 2022 Boog van genade