MENU
Een nieuw begin

Een nieuw begin

22 okt

Column - Mozes is op 120-jarige leeftijd gestorven. God zelf heeft hem begraven. Na de rouwperiode is Jozua klaar om het beloofde land in te gaan. ‘Nu mijn dienaar Mozes is gestorven, moet jij je gereedmaken om met heel dit volk de Jordaan over te trekken en het land binnen te gaan dat Ik het volk van Israël zal geven’ (Jozua 1:2).

Het laatste gedeelte van Deuteronomium werd aan het begin van deze week gelezen met Simchat Tora (Vreugde der Wet). Aansluitend op het Loofhuttenfeest wordt er dan met de ‘wetsrollen’ gedanst. Daarna wordt de Tora teruggerold naar het begin. En opnieuw spreekt het Woord:
God zei: ‘Laat er licht zijn,’ en er was licht. God zag dat het licht goed was, en Hij scheidde het licht van de duisternis; het licht noemde Hij dag, de duisternis noemde Hij nacht. Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag. (Genesis 1:3-4)

De aarde is woest en doods en duisternis ligt over de oervloed. Maar over de wateren zweeft Gods Geest. En er komt licht. Volgens een oude Joodse uitleg, was dat al het licht van de Messias. Wat is het goed om te weten dat er ook in ons leven altijd weer een nieuw begin mogelijk is.
Ook na het heengaan van Mozes is er een nieuw begin. Jozua gaat voor. Het water van de Jordaan zal splijten zoals na de uittocht uit Egypte was gebeurd met de Schelfzee. Jozua’s roem zal naar grote hoogte stijgen.

Ook in het nieuws was het zoals altijd een komen en gaan. In Israël maken ze zich zo langzamerhand op om weer naar de stembus te gaan. Zal Netanyahu opnieuw het premierschap veroveren? Blijft Yair Lapid in beeld, of verdwijnt hij naar de achtergrond, zoals met Naftali Bennett gebeurde? Na 1 november zal het duidelijk worden.
In de afgelopen week was er voornamelijk sprake van ‘heengaan’. Na 45 dagen stapt Liz Truss op als eerste minister in ‘de politieke soap’ van het Verenigd Koninkrijk. Zelfs Boris Johnson wordt opnieuw genoemd als kanshebber…

En dan worden vanwege vogelgriep in Limburg zo maar weer driehonderdduizend kippen preventief ‘geruimd’. In de eerste plaats dramatisch voor de boer in kwestie. Alleen dit jaar zijn er al zo’n vijf miljoen kippen afgemaakt. En wat is dan op termijn de oplossing, vaccineren, of afslanken? Hoe gaan we als mensen om met de schepping die ons is toevertrouwd? En hoe gaat dat, komende winter?

Het meest onbevattelijke was deze weel wel het ongeluk van het 10-jarig meisje Hebe en haar 26-jarige begeleidster Sanne. Verdwenen onder het water… Het kan blijkbaar zomaar gebeurd zijn… En waar zijn we dan, al onze moderne techniek ten spijt?

Begraven worden door de Eeuwige zelf, dat overkomt niet veel mensen. Of eigenlijk maar één: Mozes. Een profeet zoals hij stond na hem dan ook niet meer op (Deuteronomium 34:10). Behalve dan de Profeet die ná hem niet door God begraven werd, maar wel opgewekt uit de dood! Er is hoop op een nieuw begin…
Want zoals de dood er is gekomen door een mens, zo is ook de opstanding uit de dood er gekomen door een mens. Zoals allen sterven in Adam, zo zullen allen ook tot leven komen in Christus. (1 Corinthiërs 15:21)

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is ‘Beresjiet’ (in het begin) en beslaat Genesis 1:1-6:8. Tekst & illustratie © Sybe de Vos | 22 oktober 2022.

Datum: 22 oktober 2022
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

26 november 2022 Levend water uit de Bron
19 november 2022 Bron van licht en leven
12 november 2022 Beproefd vriend van God
5 november 2022 Vastberaden op weg
29 oktober 2022 Boog van genade