MENU
SGP ingenomen met benoeming EU-gezant godsdienstvrijheid

SGP ingenomen met benoeming EU-gezant godsdienstvrijheid

07 dec

De Europese Unie krijgt eindelijk weer een EU-gezant voor geloofsvrijheid. De baan was ruim 3 jaar feitelijk niet vervuld. De Belgische topdiplomaat Frans van Daele is aangesteld om wereldwijd regimes aan te spreken op gebrekkige geloofsvrijheid van christenen en andere gelovigen.

Op de benoeming is lang en hard aangedrongen door Bert-Jan Ruissen (SGP Europees Parlement). Hij stuurde vele schriftelijke vragen, mondelinge vragen, brieven en hield debatten in het Europees Parlement. "De noodzaak voor deze EU-gezant is erg groot", zegt Ruissen. "Geloofsvrijheid staat wereldwijd zwaar onder druk. Zie bijvoorbeeld de treurige situatie in Afghanistan, Noord-Korea, India en zelfs Qatar: uiting van je christelijke geloof kan je je leven kosten."

De nieuwe gezant heeft als taak om regeringen van landen onder druk te zetten. Hij heeft de EU-handelsakkoorden als een belangrijk breekijzer in handen. Veel handelsakkoorden hebben clausules over het naleven van mensenrechten. "Deze nieuwe gezant heeft dus veel te doen. We kijken uit naar de eerste overleggen en resultaten."

Tegen de benoeming was jarenlang verzet door de partij D66 in het Europees Parlement. Die partij meent dat de EU zich verre moet houden met alles wat met religie te maken heeft: zelfs de vrijheid van godsdienst.

Bert-Jan Ruissen: "Het is triest dat de benoeming daarom zo lang moest duren. Wereldwijd zijn ondertussen zoveel christenen en andere gelovigen onnodig vervolgd of zelfs gedood. Goed daarom dat de benoemding er eindelijk door is. Hopelijk kan de gezant snel een verschil maken."

Datum: 7 december 2022
Auteur: Kees Bos
Foto: Videostill - Europarlement
Website: http://www.eurofractie.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: