MENU
2022 succesvol jaar voor Happietaria

2022 succesvol jaar voor Happietaria

20 dec

Happietaria sluit het jaar 2022 succesvol af. Het pop-up restaurant van Tearfund dat volledig vrijwillig door studenten wordt gerund, vond dit jaar plaats in acht steden. Niet eerder werden in zoveel plaatsen gestart. In totaal werkten ruim 1.500 studenten mee, en werden meer dan 10.000 gasten verwelkomd. De opbrengst van 270.000 komt ten goede aan diverse projecten van Tearfund.

2022 was het eerste jaar dat alle Happietaria’s weer volledig open waren. Mariënne Fijan, projectleider bij Tearfund: “Vorig jaar hadden we te maken met de coronamaatregelen en werden allerlei alternatieven voor het restaurant bedacht. Studenten kwamen met een bezorgservice, afhaal- of opwarmmaaltijden. Dit jaar konden er weer echt gasten ontvangen worden en dat is natuurlijk een groot impuls voor het enthousiasme geweest. We waren in Leiden, Utrecht, Nijmegen, Rotterdam en Groningen aanwezig, net als voorgaande jaren. De Happietaria’s in Amsterdam en Zwolle hadden meerdere jaren stilgelegen en beleefden dit jaar een herstart. Happietaria Gouda was dit jaar voor het eerst.”

Studenten
De organisatie van de Happietaria’s is volledig in handen de studenten. Fijan: “De organisatie is omvangrijk en kan voor grote uitdagingen zorgen. De bemensing van het managementteam, zoeken van sponsors, vrijwilligers, het vinden van een geschikte locatie en het werven van bezoekers. Als Tearfund ondersteunen en faciliteren we hen en daarnaast geven we handvatten hoe ze te werk kunnen gaan. Maar uiteindelijk zorgen zij voor de uitvoering.”

Recordopbrengst
Happietaria Groningen is al jaren een van de succesvolste restaurants, maar zorgde dit jaar voor een absoluut recordopbrengst: maar liefst € 129.016 wisten zij in de periode van 17 november t/m 15 december bij elkaar te brengen. Marieke de Boer, student Psychologie, was verantwoordelijk voor de PR: “We zijn vier weken open geweest, zes avonden in de week. Elke dag hadden we twee shifts, een van 17:00 tot 20:00 uur en één van 20:00 tot 23:00 uur. Per shift konden we maximaal 100 tot 115 mensen ontvangen, maar de laatste twee weken was het echt pieken. Dan hadden we soms wel 220 gasten op een avond.” De opbrengst van Groningen ging naar een project in Bangladesh. “Het geld dat we ophalen wordt geïnvesteerd in zelfhulpgroepen. Dat zijn groepen van mensen die samenkomen en die samen nadenken over andere manieren van landbouw, of training krijgen in kinderrechten en op deze manier kunnen ze zelf bouwen aan een betere toekomst. Wat ik heel bijzonder heb gevonden, is dat écht iedereen bij dit doel betrokken is, zowel de gasten als de vrijwilligers. Dit maakt de sfeer vind ik heel bijzonder; iedereen gaat voor een hoger doel. Daarnaast hebben we ook enkele gasten gratis kunnen uitnodigen, dit was ook echt ontzettend leuk. Op deze manier konden we ook voor de mensen in Groningen iets betekenen,” aldus De Boer.

Datum: 20 december 2022
Auteur: Onno Visser
Foto: TearFund
Website: http://www.tearfund.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: