MENU
EU moet zich uitspreken tegen gewelddadige onderdrukking in Iran

EU moet zich uitspreken tegen gewelddadige onderdrukking in Iran

12 jan

De Europese Unie moet een duidelijk antwoord geven op de gewelddadige onderdrukking van miljoenen IraniŽrs. Een brief met deze boodschap aan de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Josep Borrell, heb ik medeondertekend.

Vier maanden geleden overleed Mahsa Amini als gevolg van een gewelddadige arrestatie door de Iraanse zedenpolitie, omdat ze haar hijab niet droeg. Haar dood leidde tot massale protesten in Iran, gesteund door alle lagen van de samenleving, om te protesteren tegen het repressieve beleid van de Iraanse regering.

Sindsdien wil de Iraanse regime de beweging met meedogenloze maatregelen een halt toeroepen door elk woord van onvrede de kop in te drukken. Dit begon met geweld, intimidatie en marteling, maar inmiddels worden er ook demonstranten geŽxecuteerd.

Het Iraanse volk wordt geconfronteerd met een meedogenloos regime, terwijl het alleen maar zijn universele, fundamentele mensenrechten wil uitoefenen.

Samen met collega-EuroparlementariŽrs roep ik daarom op om zo snel mogelijk acties te ondernemen. Zo moet de IRGC (Islamitische Revolutionaire Garde) in zijn geheel aangemerkt worden als een terroristische organisatie.

Daarnaast moeten er verschillende andere sancties genomen worden, zoals het uitbreiden van de EU-sanctielijst met Iraanse kopstukken die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen.

Datum: 12 januari 2023
Auteur: Peter van Dalen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: