Openhartig levensverhaal van ondernemer Hans Hamoen

Deze week verschijnt de biografie ‘En niemand wist het…’ over rasondernemer Hans Hamoen, opgetekend door auteur Ton van Mourik. Het levensverhaal van Hamoen staat in het teken van zijn passie om mensen hoop te geven. Van Mourik beschrijft eerlijk de leerzame en avontuurlijke zoektocht van Hamoen naar duurzaam en hoop biedend ondernemerschap.

De jonge, succesvolle ondernemer Hans Hamoen, protestants opgevoed, komt in 1978 tot persoonlijk geloof na een crisis in zijn huwelijk en een depressie. De bijbel wordt zijn liefste boek en opent hem de ogen voor de geestelijke armoede achter het IJzeren Gordijn. Samen met een partnerorganisatie richt hij een bedrijf op dat via ruilhandel een geheim kanaal opent voor de verspreiding van meer dan een miljoen bijbels.

Hamoens levensverhaal kent enkele grote tegenslagen. In het boek vertelt hij eerlijk over deze pijnlijke periodes in zijn leven. Wanneer begin jaren negentig zijn bedrijf failliet gaat en hem enkele persoonlijke beproevingen treffen, belandt hij opnieuw in een depressie. Deze depressie wordt een belangrijk keerpunt in zijn leven, als hij besluit zich niet langer slachtoffer te voelen, maar vol vertrouwen op zoek te gaan naar nieuwe kansen.

Naast geestelijke armoede ontdekt Hamoen de materiële armoede in de wereld. Hij ontwikkelt een unieke aanpak waarbij hij gezond ondernemerschap combineert met bijbelse gerechtigheid. Deze aanpak bewijst zich in Haïti, Indonesië, Oekraïne en India. Hamoen weet herhaaldelijk een uitzicht op een gezonde winst te combineren met een concreet uitzicht op vrijheid voor lokale ondernemers en leveranciers. Het bekende ‘people, planet, profit’, heet in zijn geval ‘Business as Mission’. Hamoen: “De wereld staat bol van de geestelijke en materiële armoede en uitbuiting. Miljoenen mensen leven op de rand van de afgrond, gevangen in systemen die hen van hun laatste restje hoop beroven. Wat dat betreft ben ik God zo dankbaar dat hij mij en mijn vrouw een nieuwe opdracht gaf: ‘Geef de mensen hoop’.”

Het praktische en openhartige levensverhaal van Hamoen beschrijft allereerst de persoonlijke groei van hem en zijn vrouw en het groeiende besef van uitbuiting in onze maatschappij. Daarnaast weerspiegelt het de groeiende bewustwording van Nederlandse christenen rond het bijbelse begrip gerechtigheid en het besef meer te moeten bieden dan woord en waarheid alleen.

EO-coryfee Andries Knevel schrijft in het voorwoord van het boek: ”Mensen vol passie en geloof lopen nog wel eens tegen muren op. Enthousiasme wordt niet altijd gedeeld. Onbegrip is het broertje van vurige visie. Ook die hoge prijs staat in dit boek te lezen. Juist deze herkenbare gevechten maken het zo levensecht. Het lezen meer dan waard.”

Voor iedereen met een ondernemende geest is dit een zeer inspirerend boek dat aanzet tot daden van gerechtigheid en hoop.

25-01-2011
Media
https://www.insideoutpublishers.nl/boeken/uitgebreid/en_niemand_wist_het.html

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies