Met muziek raak je het hart van mensen

Met hun muziek brengen ze het geloof in begrijpelijke woorden dichtbij mensen, als een soort zendelingen in eigen land. Dromen hebben Marcel en Lydia natuurlijk ook, zoals van het verwerken van maatschappelijk relevante thema’s in de muziek. Deze maand presenteren ze hun nieuwste cd ‘Breekbaar’ over de kwetsbaarheid van het leven en de rol die God daarin speelt. Interview door Lilian Verdoorn – Het Kontakt Ermelo

Marcel en Lydia Zimmer delen meer dan de meeste stellen. Privé en werk lopen dwars door elkaar. Het ene moment gaan hun gesprekken over een nieuwe songtekst, het andere moment over het huiswerk van de kinderen, waarna ze vervolgens weer moeiteloos verder babbelen over de concerten van die week.

De twee kennen elkaar al sinds 1984, toen Lydia met haar ouders en broers naar Nederland verhuisde nadat het gezin jarenlang een missionair bestaan leidde in het buitenland. “Toen zij voor het eerst de kerk binnenkwam, waren alle jongens onder de indruk. Wat een mooie meid”, herinnert Marcel zich nog goed. Hij raakte al gauw bevriend met haar broer, maar het duurde nog enkele jaren voordat de liefde tussen Marcel en Lydia opbloeide. Marcel was een getalenteerd drummer en Lydia speelde piano, maar samen muziek maken deden ze eigenlijk nooit. Na zijn opleiding aan het conservatorium ging Marcel aan de slag als freelance muzikant, veelal voor de EO bij de Ronduit Praiseband en Prinsen & prinsessen. Lydia stond in die tijd voor de klas. “Sinds we getrouwd zijn ging ik steeds meer mee naar concerten en als er plek was, zong ik wel eens mee”, vertelt Lydia. En ook zondag in de kerk, stonden de twee steeds vaker samen op het podium.

Behalve drummer is Marcel ook een begenadigd songwriter. Zo schreef hij meerdere nummers die zondags in vele kerken gezongen worden, zoals ‘Aan uw voeten’ en ‘Heer, u bent altijd bij me’. “Veel liederen zijn bewerkingen van bijbelteksten, vertaald naar zo eenvoudige mogelijke bewoording. Het liefst in spreektaal, zodat mensen begrijpen wat ze zingen”, legt hij uit. “De taal van je hart. Zing het zoals je het zelf zou willen zeggen”, valt Lydia hem bij, die ook zo nu en dan de schrijverspen oppakt. “Als ik een ideetje heb, neem ik het op, maar vaak blijft het liggen. Of het duurt lang, voordat ik het weer oppak. Marcel is veel gedrevener. Hij rust niet voordat het nummer af is.”

Het zou nog tot 2005 duren voordat de twee een officieel muziekduo werden. “We zongen steeds vaker samen in de kerk en bij concerten. Na afloop kregen we regelmatig de vraag of er een cd met onze muziek te koop was”, zegt Lydia. Maar een cd opnemen was een grote stap, vonden ze. Om de kosten te dekken, moesten ze minimaal 1500 exemplaren verkopen. Ze hadden geen idee of dat haalbaar zou zijn. Na een paar slapeloze nachten waagden ze de sprong in het diepe i.s.m. Highway Music uit harderwijk. Met succes: van hun eerste cd ‘Wat een liefde’ werden meer dan 12.000 exemplaren verkocht. “Dat zijn geen aantallen die vergelijkbaar zijn met Trijntje Oosterhuis en Marco Borsato, maar voor een cd met christelijke nummers is het ontzettend veel”, verzekert Marcel.

Er volgden nog twee cd’s en een aantal cd’s speciaal voor kinderen. Eind februari komt hun vierde cd ‘Breekbaar’ uit. Daarmee doorbreken ze de trend dat ieder lied een uitgesproken christelijk karakter heeft, hoewel alle songs voor de twee zelf wel een geestelijk diepere laag hebben.

Marcel: “Neem het nummer ‘Ik wil met je dansen’ dat is een hooglied, maar je zou het ook kunnen opvatten als een gewoon liefdeslied. En ‘kwetsbaar’ is niet uitgesproken christelijk, hoewel er wel een Bijbels motief in voorkomt: wie groot wil zijn, moet klein worden.”

Samenwerken met je partner is heel prettig, vinden beide. “Als hij vroeger thuis kwam van een concert, vroeg ik hem het hemd van het lijf..”Marcel: “En dan antwoordde ik in een paar woorden.” Lydia: “Terwijl ik eigenlijk alles wilde weten. Nu maken we samen dezelfde dingen mee.” De twee vullen elkaar goed aan, realiseren ze zich. Lydia neemt Marcel alle praktische zaken uit handen, zoals de administratie en de planning van concerten. Dat geeft Marcel tijd en rust om de studio in zijn achtertuin in te duiken en zich te richten op het creatieve proces rondom nummers schrijven en opnemen. Daarnaast beoordeelt Lydia iedere song van Marcels hand kritisch. “Die corrigerende juf zit nu eenmaal in mijn bloed”, lacht ze. “Maar even serieus: ik sta fris tegenover nieuwe nummers en kan daarom goed feedback geven.”

Ook het beantwoorden van de vele mailtjes die dagelijks binnen komen is Lydia’s taak, net als het onder-houden van de hyves-site die met 2599 vrienden misschien wel de grootste van Ermelo is. “Via de mail en hyves storten mensen hun hele levensverhaal bij je uit. Heel aangrijpend. Ik heb wel eens met tranen in mijn ogen zitten lezen. Zoveel onrecht wat jonge mensen overkomt”, vertelt Lydia.

Dat hun muziek mensen steun en troost biedt is bijzonder waardevol, vinden de twee. “Eigenlijk het mooiste wat er is, je grootste doel met een lied. Hoewel je daar niet zo mee bezig bent als je aan het schrijven bent”, aldus Marcel. Lydia: “Woorden blijven hangen, maar muziek komt rechtstreeks in het hart. Ik denk dat God daarom muziek gemaakt heeft”. Een enkele keer schreef Marcel nummers in een andere taal, maar zijn voorkeur gaat uit naar het Nederlands. Marcel: “Mijn hart ligt bij de Nederlandse kerk. We hebben het wel eens gehad over zendingswerk in het buitenland, maar voorlopig moeten we hier blijven. Dat wordt bevestigd door het werk dat op ons af komt. We zijn een soort zendelingen in eigen land.”

Dromen zijn er ook natuurlijk. “Ik zou best willen doorbreken”, bekent Marcel voorzichtig, “niet om beroemd te worden, maar omdat sommige songs nu eenmaal de potentie hebben om een hit te worden. Bovendien merk ik dat ik de laatste jaren gegroeid ben als mens. Ik kan niet alles meer uitsluitend kwijt in de nummers voorsamenzang. Het plafond is in zicht. Thema’s die me vroeger nauwelijks interesseerden, houden me nu wel bezig. Denk aan homoseksualiteit, echtscheiding. politiek. Die thema’s zou ik best een plek willen geven in mijn muziek.”

21-02-2011
Muziek
https://www.marcelenlydia.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies