Groei christelijke muziek van Nederlandse bodem

De afgelopen jaren brachten christenartiesten als Kees Kraayenoord, Sela, Gerald Troost, Matthijn Buwalda, Trinity en vele anderen het eeuwenoude Evangelie op een vernieuwende golf van moderne muziek. Wat maakt de muziek van deze artiesten zo gewild?

© foto gospelpodium (Lucas Kramer in formatie At Once)

Zo’n twintig jaar geleden stond de gospelmuziek van vaderlandse bodem nog in de kinderschoenen en zou nog jarenlang een ondergeschoven kindje blijven. Aan het begin van het nieuwe millennium kwam daar verandering in, eerst geleidelijk aan, enkele jaren later gevolgd door een plotselinge snelle inhaalslag. Een nieuwe generatie talentvolle, geschoolde muzikanten uit Nederland bracht door hun creatieve inbreng de gospelmuziek naar een hoger niveau. Studio faciliteiten werden steeds beter, bekwame producers en arrangeurs leverden smaakvolle albums af, en de professionele organisatie van grootschaligere gospelevenementen met Nederlandse artiesten begon zijn vruchten af te werpen.

Terwijl de algemene muziekmarkt de afgelopen jaren steeds verder onder druk is komen te staan nam de vraag naar moderne christelijke muziek van Nederlandse bodem sedert 2003 exponentieel toe. Wat is die drijvende kracht achter deze groei? Door de tijd heen is ons dat steeds duidelijker geworden: geestelijke honger! Je leest er bijna nooit over in seculiere bladen en ook niet vaak in de christelijke pers, maar veel christenen in Nederland, zowel jong als oud, zijn op zoek naar geestelijke verdieping in hun wandel met God. Ze stillen deze honger onder andere met gospelmuziek en praise & worship die echtheid, eerlijkheid en authenticiteit weerspiegelen. Muziek is immers de communicatietaal van deze tijd.

Vooral Nederlandstalige liedjes zijn zeer gewild. Dat wordt onder meer bevestigd door de programmamakers en presentatoren van GrootNieuwsRadio, die voortdurend aanvragen krijgen voor repertoire van Nederlandse bodem. Een optreden van Matthijn Buwalda enkele jaren geleden als support act bij Kees Kraayenoord maakte zoveel los onder het voornamelijk jonge publiek dat de organisatie er volledig door werd verrast. Onlangs nog vertelde een 20-jarige zanger over zijn ervaringen als optredend artiest tijdens bijeenkomsten waar veel reformatorische jongeren komen. Velen van hen vinden niet voldoende geestelijk voedsel in hun kerk en willen via andere wegen meer te weten komen over een diepere relatie met de Here Jezus. Daarbij moeten ze door barrières van traditie heen breken, zowel op leerstellig als muzikaal gebied.

Ook worden er door Nederlandse artiesten bruggen geslagen tussen de traditionele kerkmuziek en modernere muziekstijlen, hetgeen in een enorme behoefte blijkt te voorzien. Zo raakt Kees Kraayenoord met zijn gezangen-CD’s bij velen een gevoelige snaar. En ook Sela, the Psalm Project, André Bijleveld en Annemieke Koelewijn zijn ieder op hun eigen terrein echte bruggenbouwers. Deze geestelijke honger wordt alsmaar groter en de climax van deze groei is nog niet bereikt.

Als manager van een christelijke platenmaatschappij heeft Arjen van den Bijgaart bovengenoemde ontwikkeling gedurende een reeks van jaren van heel dichtbij mogen zien en heeft hierin een beweging van Gods Geest herkend om christenartiesten uit de Lage Landen in de startblokken te zetten voor de nieuwe dingen die de Here God gaat doen in Nederland. Een brede beschikbaarheid van gospel en praise & worship is in ons land mogelijk door een goed distributienetwerk van christelijke boek- en muziekwinkels en diverse webshops. Gerelateerd aan het inwonertal heeft Nederland namelijk verreweg het grootste aantal christelijke boek- en muziekwinkels ten opzichte van andere Europese landen. In ons land zijn er zo’n 300, in België 20, in Frankrijk 90 en in Duitsland zijn er, met bijna 5x zoveel inwoners als in ons land, zo’n 550 winkels.

De combinatie van muziek en gesproken woord biedt geweldige mogelijkheden voor de verkondiging van het Evangelie. Zo heeft stichting Gospel Recordings Nederland het Evangelie op geluidsdrager beschikbaar in 6000 talen, waaronder de Nederlandstalige evangelisatie-CD’s ‘Ongelooflijk’ en ‘Lekker gezellig’.

Als een soort van praalwagen met muzikale producten uit de afgelopen jaren verschijnt morgen 24 november 2011 de 2-CD ‘Gospel Nederland op z’n best deel 2’, met 37 tracks van bekende en minder bekende Nederlandse artiesten en met een speelduur van ruim 2½ uur. Dit album biedt een bijzonder leuke compilatie van de muziek van o.a. Joke Buijs, At Once, Reni & Elisa, Marcel & Lydia, Martin Brand, Kees Kraayenoord, Sharon Kips, Pearl Jozefzoon, Sela, Trinity, Matthijn Buwalda en vele anderen.

24-11-2011
Muziek
https://www.ecovata.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies