Unieke huiskamerconcerten in Het Brandpunt

Eten, drinken, muziek maken en van gedachten wisselen met inspirende christelijke artiesten als Ralph van Manen en Remco Hakkert: conferentiecentrum Het Brandpunt in Doorn gaat het mogelijk maken. Puur en intens, zo vallen de concerten volgens initiatiefnemer Ruben Hadders (25) het best te omschrijven.

“Verwacht geen show, maar een ontmoeting van hart tot hart met de beste christelijke artiesten van eigen bodem.” Die ontmoeting begint aan tafel. Evenals in Bijbelse tijden ontmoeten de gasten én de artiest elkaar rondom de maaltijd. De kok van Het Brandpunt verwent zijn gasten met een heerlijk driegangen diner. Na de maaltijd verplaatsen de gasten zich naar de sfeervolle huiskamer van het conferentiecentrum. Hier zal de artiest op akoestische wijze zijn muziek ten gehore brengen, maar ook de verhalen vertellen áchter de muziek. Ondertussen kunnen de mooiste gesprekken ontstaan. Gesprekken over het leven, over God.

Hadders: “Het is een avond mét elkaar en dus geen one-man show. Er is ook niet echt een programma. Er is eten, er is muziek en hoe de avond er verder uit ziet is aan de artiest en de gasten. Het is een heel organisch iets, dus elke avond zal weer anders zijn. Dat zijn we misschien niet zo gewend als Hollanders, maar ik merk dat er veel mensen zijn die verlangen naar eenvoud en puurheid.”

De Brandpunt Huiskamerconcerten zijn volgens Hadders niet bedoeld als commerciële activiteit. “Het is een avond uit om van te genieten, maar het is geen voorstelling a la Joop van den Ende. Het is veel meer dan dat, laat de Geest maar Zijn werk doen. Ons gaat het ook niet om geld, we zijn al blij als we kostendekkend zijn. Waar het ons om gaat is de ontmoeting met elkaar en met God.”

“Natuurlijk is het ook een mooie manier om Het Brandpunt onder de aandacht te brengen”, zegt Hadders. “In dit monumentaal gebouw, in de bossen van Doorn, zijn hele bijzondere dingen gebeurd. Veel evangelisch werk is hier begonnen. Denk bijvoorbeeld aan de Evangelische Omroep. Maar het is ook altijd een hele muzikale plek geweest: de geliefde Johannes de Heer liederen komen hier vandaan.”

Als het aan Hadders ligt worden de Brandpunt Huiskamerconcerten een fenomeen in christelijk Nederland. “Ja, want ik geloof dat mensen hierdoor écht geraakt kunnen worden. Je hebt niet alleen een hele leuke avond, maar je ervaart ook een stuk warmte. Je wordt geinspireerd, bemoedigd, opgewekt. En wie weet wat dat weer voor gevolgen zal hebben.”

Twee grote singer/songwriters, Ralph van Manen en Remco Hakkert, hebben al hun medewerking beloofd aan de Brandpunt Huiskamerconcerten. Zij reageerden positief, aldus Hadders. “Voor Remco en zijn vrouw Alieda neemt Het Brandpunt een hele bijzondere plaats in, naar ik heb begrepen heeft hun visie voor aanbiddingsmuziek zich hier ontwikkelt. Zij zullen er ongetwijfeld meer over vertellen tijdens het concert.”

Ook Ralph van Manen is erg gecharmeerd van het idee: “Het spreekt mij wel aan. Het was al een trend in Amerika, maar je ziet dat het hier ook populair aan het worden is. Mensen zitten dichter op de muziek, het verhaal komt veel dichterbij, er kunnen vragen gesteld worden, het is heel intiem. Je hebt geen heftige lichteffecten, geen rookmachines, het hele showelement verdwijnt. Dat maakt het ook spannender dan een groot concert, je kunt je nergens achter verschuilen.”

Zelf was Van Manen al een tijdje bezig met het bedenken van een soortgelijk concept: ‘keukentafelconcerten’. “Heel simpel: we zitten aan de keukentafel en hebben goede gesprekken. Over het leven. En tussendoor pakken we de gitaar. Dat hele ongedwongen samenkomen, daar gaat het om. Eigenlijk is het Brandpunt Huiskamerconcert net zoiets, maar dan wat groter.”

Per avond is er ruimte voor zo’n vijftig personen. Van jong tot oud, iedereen is welkom zegt Hadders. De eerste twee concerten zijn op 14 en 26 april met Ralph van Manen, daarna volgen nog twee concerten met Remco Hakkert op 27 en 28 april. Wie voor 28 maart reserveert betaalt i.p.v. € 44,95 slechts € 39,95 per persoon, alles inclusief.

Ruben Harders
© Henk-Jan Oudenampsen
02-03-2012
Jongeren
https://www.hetbrandpunt.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies