Goot 500: Tear en De Nieuwe Koers zoeken rechtbrengers

Ontwikkelingsorganisatie Tear viert haar 40-jarig jubileum door een zoektocht naar ‘rechtbrengers’ te starten. Ze heeft de handen ineengeslagen met tijdschrift De Nieuwe Koers en samen zoeken ze naar ‘rechtbrengers’ van nu. Ze roepen Nederlanders op om hen daarbij te helpen. Via de website www.goot500.nl, kunnen tot uiterlijk 30 juni ‘rechtbrengers’ worden aangemeld.

De Quote 500 is een jaarlijkse lijst van de rijkste Nederlanders. Dat kunnen wij beter, dachten we bij Tear. Want waarom zou het zo belangrijk zijn dat je rijk bent? En waarom alleen maar Nederlanders? Daarom komt Tear met de Goot 500, met daarin 500 wereldburgers die werkelijk verschil hebben gemaakt. En daarmee bedoelen we: mensen die de wereld iets eerlijker hebben gemaakt. Wij noemen hen rechtbrengers. Zij maken recht wat krom is, zij helen wat gebroken is.

Tear wil deze rechtbrengers op 1 en 2 november het podium geven, tijdens het Goot 500 evenement, dat gaat over de kerk als rechtbrenger. Tot 30 juni kunnen ‘rechtbrengers’ worden aangemeld, waarna sprekers voor het evenement bekend zullen worden gemaakt, onder andere via www.goot500.nl Na het evenement wordt er voor kerken en groepen materiaal beschikbaar gesteld om mee aan de slag te gaan.

Marnix Niemeijer, directeur van Tear, licht het project toe. ‘Voor weldoeners is doorgaans aandacht genoeg. Maar ‘rechtbrengers’, dat zijn mensen die proberen recht te maken wat krom is. Een moederfiguur voor hangjongeren. Een pater die bemiddelt tussen jeugdbendes. Maar ook een kerk die een wasserette begint en zo de noden van haar buurt centraal stelt. Rond ons jubileum willen we de schijnwerpers richten op deze mensen.’

Karel Smouter, hoofdredacteur van De Nieuwe Koers, geeft aan waarom hij de samenwerking met Tear is aangegaan. ‘Als blad staan wij pal voor de waarden van het koninkrijk van God. Waarin de eersten de laatsten zijn en de laatsten de eersten. We zijn bovendien als journalisten nieuwsgierig: wie zijn nu de mensen die anderen uit de goot helpen? We kunnen schrijven wat we willen over goede ‘principes’, maar zonder praktijkvoorbeelden blijven dat dode letters.’

Samen met De Nieuwe Koers brengt Tear in de eerste week van oktober een lijst van de 500 rechtbrengers uit. Dit wordt gepresenteerd in de vorm van een magazine dat aan De Nieuwe Koers vastzit. Deze uitgave van De Nieuwe Koers staat tegelijkertijd geheel in het teken van ´kerk en recht´. ‘Kerken zijn Gods middel om recht te brengen. Met deze uitgave willen we hen inspireren dat beter te doen’, vertelt Marnix Niemeijer.

Noot voor de redactie

Voor vragen, neem contact op met directeur Marnix Niemeijer via telefoonnummer 06 516 18 820. Voor vragen aan De Nieuwe Koers, neem contact op met Karel Smouter, bereikbaar via 06 460 13 366 of karel@denieuwekoers.nl

Tear is een organisatie die zich inzet voor concrete hulp en ondersteuning aan arme gemeenschappen, via lokale kerken en partnerorganisaties in Azie, Afrika en Latijns-Amerika. Daarnaast werken we aan bewustwording. Door voorlichting en campagnes willen we mensen een spiegel voorhouden en aan het denken te zetten over een levensstijl die ‘geloofwaardig’ is.

24-06-2013
Hulpverlening
https://www.goot500.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies