Stichting Present viert 10-jarig bestaan

Het begon met een ideaal van enkele christenen in Zwolle en groeide uit tot een grote sociale beweging in Nederland. Stichting Present viert met het 10-jarig bestaan van Present Zwolle tegelijk het 10-jarig bestaan van de beweging in Nederland. Volgende week gaat de 65e stichting van start in Putten.

Met de oprichting van Present Zwolle in 2003 wilden de initiatiefnemers een beweging op gang brengen waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden naar elkaar om te zien. Na 10 jaar is hier in de Nederlandse samenleving eerder meer dan minder behoefte aan. Daarom bood Present Zwolle tijdens haar jubileumweek 10 projecten aan als cadeau voor de Zwolse samenleving. De groepen vrijwilligers die de projecten uitvoeren representeren de partijen die bij Present betrokken zijn: kerken, bedrijven, maatschappelijke organisaties, college van Burgemeester en Wethouders, Present Nederland en alle betrokken vrijwilligers.

Het werk van Present Zwolle wordt gewaardeerd in de Zwolse samenleving. Als blijk daarvan ontving de stichting deze week vanuit het Zwolse bedrijfsleven een nieuwe bedrijfswagen voor het ondersteunen van nieuwe projecten en verbond Ron Jans (coach PEC Zwolle) zich als ambassadeur aan de stichting.

Na het pionierswerk van Present Zwolle vanaf 2003 waren op steeds meer plaatsen lokale pioniers bereid een Present stichting te starten. Negen jaar later, in 2012, zijn ruim 23.000 vrijwilligers actief in Nederland. Op donderdag 26 september gaat de 65e stichting van start: Present Putten. Al eerder dit jaar gingen onder andere in Veenendaal, Barneveld, Tilburg en West-Betuwe stichtingen van start.

De missie van Stichting Present is een brug te slaan tussen het aanbod van tijd, hart en handen van (groepen) vrijwilligers en mensen die een ontoereikend sociaal netwerk hebben, vaak in combinatie met een slechte gezondheid en/of een moeilijke financiële situatie. De vrijwilligers knappen bijvoorbeeld vervuilde huishoudens op van mensen met psychiatrische problemen, verhuizen alleenstaande tienermoeders, koken voor dak- en thuislozen en zingen Oud-Hollandse liedjes voor dementerende ouderen. Ook bemiddelt Present vrijwilligers die een groepje buren vormen voor iemand zonder buren en vrijwilligers die voor langere tijd bijvoorbeeld een instelling of een alleenstaande/gezin adopteren (door bijvoorbeeld maandelijks een gezond voedselpakket te brengen).

Aart Jan Klok
Stichting Present
20-09-2013
Samenleving
https://www.stichtingpresent.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies