MENU
Er gaat iets boven Groningen tijdens The Passion

Er gaat iets boven Groningen tijdens The Passion

18 apr

Ruim 3,2 miljoen mensen keken donderdagavond naar de live-uitzending van The Passion. Het verhaal over het lijden, het sterven en de opstanding van Jezus vond dit jaar plaats in Groningen. Ondanks de regen waren 20.000 mensen naar het centrum van de stad gekomen.

Nadat Verteller Beau van Erven Dorens van start ging, vertolkte Jan Dulles in de rol van Jezus het lied ‘Alles is liefde' van BLØF. In de verrassende slotscène werd de suggestie gewekt dat Jan Dulles op de Martinitoren zou staan. Maar de opstanding van Jezus werd gesymboliseerd doordat hij, tussen de mensen, het lied 'Kijk omhoog' van Nick & Simon zong.

De processie met het lichtgevende kruis trok dit jaar vanaf voetbalstadion de Euroborg richting de Vismarkt. Zo'n 1.300 mensen liepen in de processie mee en gaven een getuigenis over wat het verhaal van Jezus voor hen persoonlijk betekent. Zo vertelde Julia van Zijl dat het soms best eenzaam is als jongere gelovige. Verslaggeefster Lieke van Lexmond drukte haar op het hart dat er van die eenzaamheid vanavond geen sprake hoeft te zijn.

Op social media was The Passion de hele avond trending topic met tienduidenzen tweets van mensen die door het verhaal en de liederen waren geraakt. Toen Jan Dulles 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' zong van Ramses Shaffy werd de tekst massaal gedeeld. Ook het nieuwe tweede scherm op live.thepassion.nl bleek een succes. Ruim 22.000 mensen sloten zich aan bij de virtuele processie en deelden hun reden om mee te 'lopen'.

In het hele land haakten lokale initiatieven aan bij The Passion door met bussen naar Groningen te rijden of de live-uitzending op groot scherm te vertonen. In de stad Groningen werden tientallen lezingen, vieringen en bijeenkomsten georganiseerd rond The Passion.

The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en RKK, het Nederlands Bijbelgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms Katholieke Kerk, het bisdom Groningen/Leeuwarden, de gemeente Groningen en de noordelijke partners en wordt geproduceerd door Eye2Eye Media.

Hoofdrollen werden vertolkt door Jan Dulles (Jezus), Simone Kleinsma (Maria), Stanley Burleson (Petrus), Jamai Loman (Judas), Jack van Gelder (Pilatus), Beau van Erven Dorens (Verteller) en Lieke van Lexmond (Verslaggever). Ook werkten andere BN’ers, zoals Marc de Hond, Sylvana Simons en Glenn Helder (Barabbas) mee.

Zaterdag 19 april wordt The Passion om 14.40 uur herhaald op Nederland 1 en om 22.35 uur op Nederland 3. Op www.thepassion.nl zijn veel video's, foto's en verslagen te vinden. The Passion is terug te kijken via de website en npo.nl

Datum: 18 april 2014
Auteur: Evangelische Omroep
Foto: © Arjan Bokhorst
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.thepassion.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: