Openbaar debat PThU: God in het publieke domein

Religie is populair in Nederland. Nooit eerder was een paus onder niet-katholieken zo geliefd; nooit eerder bekeken zoveel mensen The Passion. Religie wordt geroemd om zijn vrijwilligerswerk en zijn aandacht voor armoede en gezondheid. Maar wat als diezelfde religie mensen juist schade doet?

Sommigen laten om godsdienstige redenen hun kinderen niet inenten; anderen wijzen bloedtransfusies af; en weer anderen laten jongetjes besnijden. Zijn dat geen schendingen van het lichaam van je kind, in strijd met de Grondwet? Of, heel wat anders: wat als religie mensen ergert? Mooie oude kerken, een gouden kruisje om je nek – daar vallen we niet over. Maar mag een rechter ook zo’n kruisje dragen? En wat vinden we van keppeltjes, de hoofddoek, boerka’s?

Op maandag 19 mei gaan onder leiding van journaliste Elsbeth Gruteke vijf mensen kort en krachtig het debat aan. Karin van den Broeke, voorzitter van de Protestantse Kerk; Rabbijn Lody van de Kamp; de jonge moslim en PvdA-lid Yassir Houtch; ethicus en secularist Gert van Dijk; en godsdienstsocioloog Cors Visser. Het debat vormt onderdeel van een internationale conferentie. Drie dagen lang spreken wetenschappers vanuit de hele wereld over het thema ‘God in het publieke domein’.

Het debat is openbaar, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Opgave: www.pthu.nl. Van het debat worden opnames gemaakt, deze worden daags na de opname geplaatst op de website van de PThU.

© Henk-Jan Oudenampsen
13-05-2014
Onderwijs
https://www.pthu.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies