Andries Knevel bezoekt Jos Strengholt in Egypte

Het is het kleinste huis dat ik ooit gezien heb. Een heel gezin leeft hier onder de trap op de benedenverdieping van een vervallen flat in Cairo, Egypte. Een klein peertje verlicht de acht vierkante meter.

Ik zie een bed dat bijna de hele ruimte in beslag neemt. “Ja, daar slapen we met z’n vieren op”, vertelt moeder. Ze zijn arm, dat is wel duidelijk. Maar zo arm, dat ze zelfs met z’n vieren één deken moeten delen.

Achter het bed bevindt zich een hokje van een vierkante meter waar een gat in de vloer de wc moet voorstellen. Rond het gat staat wat serviesgoed en is een kraan, want het is tegelijk ook de keuken waar moeder nu bezig is om wat eten te bereiden.

We zijn hier voor de dochter des huizes, Nirmeen. Ze is acht jaar maar weet al precies wat ze wil. “Dokter of architect”, zegt ze gedecideerd, als ik vraag wat ze wil worden. Ze gaat naar school, maar als je dan met 100 leerlingen in één klas zit, komt er van leren natuurlijk niet al te veel.

Reden dat de Nederlandse voorganger Jos Strengholt hier een centrum voor bijlessen heeft opgezet. Een eenvoudig gebouw midden in de armste wijk van Cairo. Op elke verdieping kleine kamers die elke middag helemaal vol zitten met kinderen en jongeren. Allemaal bezig met schoolvakken als aardrijkskunde of Engelse les. Vol overgave kijken ze naar de vrijwillige leraren die hen precies dat bijbrengen wat op school niet lukt.

Ook Nirmeen wil graag naar deze school. Maar er is geen plek.

Andries Knevel was diep onder de indruk van Nirmeen, de andere leerlingen en de inzet van de leerkrachten.

Wilt u ook meehelpen om meer kinderen een kans te geven op goed onderwijs?

Maak dan uw gift NL88 INGB 0000 300300 van EO Metterdaad o.v.v Egypte of doneer online via deze website.

EO Metterdaad
Evangelische Omroep
13-05-2014
Buitenland
https://www.metterdaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies