MENU
Vuurbaak wordt zelfstandige uitgeverij

Vuurbaak wordt zelfstandige uitgeverij

03 sep

Boekenuitgeverij Vuurbaak wordt een zelfstandige uitgeverij. De onderneming wordt door de huidige directeur gekocht en losgemaakt van de holding Nedag Uitgevers BV, uitgever van het Nederlands Dagblad. Vuurbaak - bekend van titels als ‘Snuf de hond’ en uitgever van auteurs als Adrian Verbree, Lisette van de Heg, Chaim Potok en Liesbeth Morren - maakt sinds 1984 deel uit van de holding.

Volgens Nedag-directeur Rinder Sekeris past de verzelfstandiging van Vuurbaak bij de sterk veranderende uitgeefmarkt. ‘Daarin is niet alleen sprake van minder boekenverkoop, ook de aard van het uitgeven verandert. Dat raakt de manier waarop boeken tot stand komen, de verkoop van die boeken en de hele marketing daaromheen. In die markt heeft een zelfstandige, wendbare, kleinere uitgeverij betere kansen. Voor Nedag betekent dit bovendien dat we ons nog beter kunnen concentreren op de hoofdactiviteit, de uitgave van het Nederlands Dagblad en het op andere wijzen verspreiden van nieuws. Daar hebben we onze volle aandacht bij nodig, want ook in de mediamarkt is het nodige aan de hand.’

Vuurbaak-directeur Peter van Dijk ziet ook de vergelijking met andere uitgevers. ‘Meer en meer vertrekken boekenuitgevers uit concerns. Daar zijn vele redenen voor te noemen, maar voor ons is het vooral een kans om ‘kernachtiger’ te werken. Vuurbaak is ooit opgericht om inhoud te brengen voor lezers die hun geloofsleven willen verdiepen. Dat willen we binnen Vuurbaak blijven doen. Met onze non-fictie, maar ook met onze fictie en poëzie willen we mensen blijven inspireren.’

De boekenuitgeverij blijft vooralsnog gehuisvest in het pand van Nedag aan de Hermesweg in Barneveld. Voor auteurs, leveranciers en boekhandels zal niet veel veranderen.

Nedag Uitgevers BV is een holding met (nu nog) drie werkmaatschappijen. Naast Vuurbaak BV zijn dat Nederlands Dagblad BV en Telecall BV. De uitgave van de krant vormt de hoofdactiviteit van de onderneming. Het Nederlands Dagblad is een christelijke ochtendkrant met een sterke identiteit en een landelijke verspreiding. Telecall bedient met voornamelijk beldiensten diverse media, goede doelen en andere organisaties.

Vuurbaak BV is sinds 1984 onderdeel van Nedag Uitgevers en ten tijde van de verzuiling dé uitgeverij in de vrijgemaakt-gereformeerde wereld. De uitgeverij bestaat volgend jaar 50 jaar bracht tal van jeugdboeken en werken over populaire theologie en bijbelstudie uit. Sommige boeken zijn uitgegroeid tot ware klassiekers: ‘Snuf de Hond’ bijvoorbeeld, maar ook ‘Mijn eerste bijbel’ of ‘Morgen doe ik het beter’. Tot Vuurbaak behoren ook de uitgeverijen Plateau (1998) en Brandaan (2008).

Datum: 3 september 2014
Auteur: Vuurbaak
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.vuurbaak.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: