Recht voor Clarisa in de Dominicaanse Republiek

Twee van mensenhandel verdachte mannen in de Dominicaanse Republiek wachten dankzij de interventie van International Justice Mission (IJM) in de gevangenis op de rechtszaak die tegen hen wordt aangespannen. Het is een van de eerste zaken van IJM, die dit jaar een nieuw kantoor in de DR opende in de strijd tegen mensenhandel.

“Deze jonge meisjes zouden veilig naar school moeten kunnen gaan. Maar in plaats daarvan worden zij gedwongen om seks te hebben met mannen die vier of vijf keer zou oud zijn dan hen. We konden het echt overal om ons heen zien,” aldus een undercovermedewerker van IJM over het onderzoek dat de organisatie deed naar mensenhandel in de Dominicaanse Republiek.

Het voorarrest van de twee verdachten betekent dat de 14-jarige Clarisa en haar familie niet meer bang voor hun bedreigingen hoeven te zijn. Clarisa heeft een verstandelijke beperking en komt uit een groot gezin dat in diepe armoede leeft. Ze werd verkracht, verkocht en bedreigd. In samenwerking met de officier van justitie heeft IJM de daders aangeklaagd en zitten deze in voorarrest. Clarisa doorloopt nu IJM´s professionele nazorgtraject. Het helpt haar het trauma te verwerken en te bouwen aan een veiligere toekomst. Dit is de allereerste zaak voor het IJM team in de Dominicaanse Republiek.

“Wij zijn bevoorrecht om de meest zwakken van de Dominicaanse samenleving te verdedigen,” zegt de directeur van het veldkantoor, Fernadno Rodriquez. “Deze zaak laat onze gedrevenheid zien voor samenwerking met onze partners bij de overheid, zodat we er zeker van zijn dat de criminelen die het voorzien op minderjarigen op een dag gepakt en gestraft worden.”

De overheid van de Domicaanse Republiek wil de sekshandel in het land aanpakken. De ervaring van IJM om in samenwerking met lokale autoriteiten de mensenhandel effectief te bestrijden, is hierin een welkome ondersteuning. Niet alleen zullen minderjarige meisjes uit de seksindustrie worden bevrijd, ook zullen daders voor de rechtbank ter verantwoording worden geroepen. De verdachten die nu in voorarrest zitten, zijn hiervan een voorbeeld.

In het onderzoek dat IJM in de DR deed, bleek dat de meeste meisjes voor seks worden verkocht in de straten. Zij zijn tussen de 13 en 17 jaar oud.

Het probleem van de sekshandel in de DR is grootst. Mensenhandelaars kunnen straffeloos hun gang gaan. Jongens en meisjes worden schaamteloos verhandeld waardoor de DR een hotspot is voor sekstoeristen. Tot 2012 was er – ondanks nieuwe wetten – nog niemand veroordeeld voor deze misdaden.

International Justice Mission Nederland (IJM Nederland) is een internationale mensenrechtenorganisatie met een unieke individuele benadering, die samen met (lokale) advocaten, onderzoekers en nazorg professionals, gerechtigheid zoekt voor de slachtoffers van slavernij, seksuele uitbuiting en andere vormen van gewelddadige onderdrukking. In 2009 opende IJM een Nederlands kantoor in Den Haag.

International Justice Mission Nederland
International Justice Mission Nederland
27-10-2014
Buitenland
https://www.ijmnl.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies