MENU
Start Zip your Lip: spectaculaire bevrijding 24 meisjes Middelburg

Start Zip your Lip: spectaculaire bevrijding 24 meisjes Middelburg

26 feb

24 uur lang zaten 24 meisjes zonder eten en drinken vrijwillig gevangen op het CSW van de Perre in Middelburg, om aandacht te vragen voor seksueel geweld tegen meisjes in Zuid-Soedan. De scholieren werden vanmorgen spectaculair bevrijd door The Voice of Holland-ster David Dam, die met een helikopter landde op het terrein.

Met de bevrijding werd het startsein gegeven voor de 24e editie van Zip your Lip, de jongerenactie van World Vision. De 24 scholieren van de school uit Middelburg lieten zich vrijwillig opsluiten om een statement te maken voor meisjes in Zuid-Soedan. In dit jongste land ter wereld hebben meisjes geen stem, worden ze misbruikt en uitgehuwelijkt. Volgens Navi Pillay, voormalig Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, is het seksueel geweld tegen vrouwen zelfs nergens in Afrika zo schrijnend als in Zuid-Soedan.

Onmisbaar voor ontwikkeling jongeren
Voor de 24 opgesloten meisjes was het een bijzondere ervaring. De zeventienjarige Sarah vertelt: “Terwijl meisjes in Zuid-Soedan dagelijks te maken hebben met geweld, maak ik me zorgen over welke studie ik wil volgen. Zij hebben zelf niets te zeggen en daarom zijn wij de stem die zij niet hebben!”

De directeur van het CSW, de heer Grooten, vindt het belangrijk dat de leerlingen van de school zich bewust zijn van de armoedeproblematiek. “Er gebeuren zoveel nare dingen ver weg bij ons vandaan, zoals de onderdrukking van jonge meisjes. De opsluiting van de 24 leerlingen brengt het probleem dichterbij en zorgt ervoor dat er meer aandacht voor komt. Een van de kernwaarden van onze school is dat we er zijn voor de ander. En dat kun je makkelijk zeggen, maar het is goed om het ook daadwerkelijk te laten zien. En dat doen we op deze manier met Zip your Lip.”

24 jaar impact op honderdduizenden jongeren
Elk jaar laten duizenden jongeren 24 uur hun eten en drinken staan om actie te voeren voor hun leeftijdsgenoten in armoede. In de afgelopen jaren voerden jongeren onder meer actie tegen HIV/aids en ondervoeding. Dit jaar voeren de Nederlandse jongeren actie voor Zuid-Soedan. Na 24 jaar slaat de actie nog steeds aan bij jongeren. Margreeth Bronsema, coördinator van de actie, legt uit waarom: “Het is een uitdaging voor jongeren, past bij hun belevingswereld en zet ze aan het denken. Jongeren die meedoen met Zip your Lip vergeten dat de rest van hun leven niet meer.”

Datum: 26 februari 2015
Auteur: Margreeth Bronsema
Foto: World Vision
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.zipyourlip.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: