Andrew White: De Arabische Lente is een christelijke winter geworden

Andrew White weet hoe het is om vervolgd te worden. Zijn gemeente lijdt onder vervolging, geweld en de terreur van IS. Zijn bevindingen, meningen en gedachten beschrijft hij in zijn nieuwe boek Vergeef ons, Vader. Hij is ook auteur van het boek Geloof onder vuur.

In de afgelopen jaren zijn al ruim 1270 van zijn gemeenteleden omgekomen door bomaanslagen en kogelregens. Andrew White stond ontelbare malen aan een vers gedolven graf, ook van jonge kinderen: ‘Ooit doopte ik in het geheim dertien mensen;

drie dagen later waren elf van hen dood – domweg omdat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.’

Slechte situatie

De duisternis drukt zwaar op Irak. White omschrijft de huidige situatie als ‘waarschijnlijk de slechtste ooit’: ‘Er is enorm veel geweld en terreur in Irak’ licht hij toe. ‘IS zorgt voor zoveel kwaad. De Arabische Lente is een christelijke winter geworden. Nergens in Irak zijn we meer veilig.’ Als predikant heeft White permanent beveiliging nodig. De Iraakse overheid leverde hem een privéleger van 35 soldaten. Doodsbedreigingen? Eind november verklaarde Andrew White in het Engelse dagblad The Sunday Times dat IS een prijs van 57 miljoen dollar op zijn hoofd heeft gezet.

Toch lijkt niets hem af te schrikken. ‘Zolang God nog werk voor mij heeft, kan mij helemaal niets gebeuren. En dus ken ik geen angst. We lezen in de Bijbel, 1 Johannes 4:18, dat volmaakte liefde alle angst uitdrijft. Een prachtige tekst. Johannes spreekt al over liefde voordat de angst wordt genoemd. Ik heb volmaakte liefde voor de kinderen van mijn gemeente. Altijd als ik in Bagdad ben, staat mijn deur voor hen open.’

Vergeef ons, Vader

Andrew White heeft alle reden om boos of bang te zijn. Hij weet hoeveel moeite, energie en veerkracht het kost om vrede en verzoening na te streven. Maar hij weet ook dat onze opdracht als christen is om te vergeven en lief te hebben – wat het ons ook kost. In dit boek deelt White zijn ervaringen en kennis – wat leerzaam is voor ons als individuen en als vertegenwoordigers van een kerkelijke gemeente of geloofsgemeenschap.

Andrew White ‘Als je te midden van zoveel verwoesting leeft, zoals wij in Irak, kun je alleen maar hopen op Jezus.’

Awards 2014

Andrew White heeft de William Wilberforce Award 2014 gewonnen voor zijn bijdrage aan vrede en verzoening in extreem moeilijke omstandigheden. Ook ontving hij de Anne Frank Special Recognition 2014 voor zijn inzet voor religieuze tolerantie en verzoening in Irak en het Midden-Oosten.

Naast schrijven spreekt hij veel en staat hij open voor interviews. Een interview van de EO met Andrew White is te bekijken via de website van de EO.

Informatie over het boek

Titel Vergeef ons, Vader, gedachten over vrede en verzoening

Omvang: 176 pag.

ISBN: 978 90 33800 81 8

Prijs: €16,95

Uitgever: Ark Media

ArkMedia
ArkMedia
07-04-2015
Kerk
https://www.arkmedia.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies