Gary Haugen doet oproep tot andere benadering ontwikkelingshulp

“We kunnen middelen en goederen aan de armsten geven, maar als wij niet voorkomen dat gewelddadige misdadigers het weer van hen afnemen, zullen we teleurgesteld raken over de lange-termijn effecten van onze inspanningen.” Dit zei oprichter en directeur van de mensenrechtenorganisatie International Justice Mission (IJM) Gary Haugen in zijn TED-talk die sinds gisteren online staat. Haugen pleit voor een nieuwe visie op de aanpak van wereldwijde armoede.

In 18 minuten vertelt Haugen over de plaag van geweld waar de armsten van de wereld onder te lijden hebben. Een plaag die zich onder andere uit in slavernij en handel in kinderen voor de seksindustrie. De VN schat dat 4 miljard wereldbewoners niet worden beschermd door de wet.

Chris Anderson, hoofd van TED, roemde de toespraak op twitter als een van de meest waardevolle toespraken op TED, ooit.

“De weg die wij moeten bewandelen, is duidelijk,’ aldus Haugen. “We moeten de strijd tegen armoede starten door het geweld te stoppen. Sterker: elk gesprek over wereldwijde armoede waarin het probleem van geweld niet aan de orde komt, kan niet serieus worden genomen.”

IJM’s model waarin misdadigers ter verantwoording worden geroepen voor hun misdaden in een werkend rechtssysteem blijkt te werken. Voorbeeld hiervan is dat dankzij de steun van de Bill en Melinda Gates Foundation het aantal minderjarigen in de seksindustrie in Cebu, De Filipijnen, in vier jaar tijd met 79 procent is verminderd.

Haugen: “Als onze kleinkinderen ons vragen waar wij waren toen talloze armen verdronken in een wetteloze chaos van geweld, hoop ik dat wij kunnen zeggen dat wij compassie hadden, dat wij onze stem verhieven en dat onze generatie in beweging kwam om een eind te maken aan het geweld.”

International Justice Mission (IJM) is een internationale mensenrechtenorganisatie met een unieke individuele benadering, die samen met (lokale) advocaten, onderzoekers en nazorg professionals, gerechtigheid zoekt voor de slachtoffers van slavernij, seksuele uitbuiting en andere vormen van gewelddadige onderdrukking. In 2009 opende IJM een Nederlands kantoor in Den Haag.

Henk Jan Kamsteeg
IJM NL
21-04-2015
Hulpverlening
https://www.ijmnl.org/hetprobleem/ted

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies