3XM bereikt wereldwijd mensen met de boodschap van vergeving en verzoening

Natuurlijk bidt u voor de vluchtelingen. Elke dag komen de beelden via kranten en TV onze huiskamer binnen. Een boot omgeslagen in de Middellandse Zee. Een man in wetsuit aangespoeld op Texel. Drama’s in Griekenland, Italie. Boetes voor chauffeurs die gewild of ongewild verstekelingen meenemen naar Engeland. Maar wat is er aan te doen?

De meeste mensen die vanuit Syrie en Afrikaanse landen naar het Westen vluchten doen dat niet omdat ze dat willen. Slechts een enkeling is een gelukszoeker die gouden bergen ziet in West-Europa. Maar de meeste mensen zijn op de vlucht. Voor geweld door ISIS. Voor de corrupte regering die hen vervolgt. Voor fundamentalistische groeperingen die hen vanwege hun geloof willen doden. Voor familie die hen heeft uitgestoten nadat ze tot een ander geloof zijn overgegaan.

Schrijnende gevallen. En je vraagt je af: ‘Is er dan helemaal niets aan te doen’? Je bidt aan tafel. ‘Heer, wilt u al deze mensen helpen?’ Je voelt je vaak zo machteloos om er iets aan te doen. En toch kunnen we meer doen dan we denken. Al deze vluchtelingen worden namelijk weggedreven doordat mensen verkeerde beslissingen in hun hart genomen hebben. Ze hebben niet geluisterd naar Jezus’ boodschap van vergeving en verzoening. Van vrede en gerechtigheid.

De diepste verandering vindt niet zozeer plaats in het handelen van de mensen, maar in hun hart. Maar wie vertelt hen over Jezus. Over Zijn normen en waarden. Over naastenliefde en over vrede en over gerechtigheid. En hoe? Kranten worden in deze landen niet veel gelezen. Maar wat ze wel hebben is een TV. Wij kijken er misschien wat van op, maar de meeste mensen in Syrië en in Afrika hebben TV in hun huizen en hutjes. Ze kijken naar lokale en – voor zover mogelijk – naar internationale programma’s.

En dat is precies het terrein waarop 3xM werkt. 3xM zendt bijvoorbeeld in Ivoorkust programma’s uit over huwelijk, trouw en seks. Programma’s waarmee de harten van mensen worden geraakt, hersteld. In Centraal Azië wordt in de programma’s het evangelie verkondigd en worden sociale problemen aan de kaak gesteld. En zo zijn er nog veel meer programma’s van 3xM in veel meer landen waar miljoenen mensen naar kijken. Dat heeft impact. Hoe dat komt? Omdat we bij de mensen thuis komen. Hen via de TV laten zien en laten horen dat er een uitweg is uit de geestelijke ellende waarin ze zitten.

Gilbert Okoronkwo van onze parnerorganisatie in Ivoorkust werd onlangs uitgenodigd door een moskee. Ze waren onder de indruk van ons televisieprogramma. Het programma ging over het HIV/AIDS-probleem in Ivoorkust. In de moskee zei Gilbert tegen de mensen: ‘Ten diepste is alleen Jezus de oplossing voor jullie probleem. Als je meer wilt weten, kun je hier je telefoonnummer opschrijven. Vijftig mensen belden hem. Ja, er is veel ellende. Maar we kunnen er ook concreet wat aan doen. Het is toch geweldig dat door onze programma’s mensen zich bekeren. Als dat nou eens als een olievlek om zich heen gaat werken dan hoeven mensen niet meer te vluchten… Laten we samen de schouders onder ons prachtige werk zetten!

3XM Dick Tillema
© Henk-Jan Oudenampsen
15-07-2015
Evangelisatie
https://www.3xm.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies