Gezinsfundament: samen bouwen aan een stevig fundament voor gezinnen

Het opvoeden van kinderen is niet iets waar je voor wordt opgeleid. Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de ouders zich wel eens zorgen maakt over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van hun kinderen. Hiervan voelt bijna zeventien procent zich incompetent als opvoeder. Zijn deze cijfers in de kerk anders?

In veel kerken is er aandacht voor kinderwerk. We hebben opvang voor de allerkleinsten, zondagsschool of club voor kinderen van de basisschoolleeftijd en vaak een tienerclub. Er wordt aandacht besteed aan het huwelijk, door middel van bijvoorbeeld een pre-marriage course of huwelijkscatechisatie. Via preken krijgen mensen handvatten hoe hun geloof toe te passen in hun dagelijks leven. Maar is er in kerken ook voldoende aandacht voor gezinnen en opvoeding?

Besteden we als kerk aandacht aan het onderwijzen en begeleiden van ouders bij de opvoeding van hun kinderen? Of laten we dit over aan reguliere instanties en opvoedboeken? Maar hoe zit het dan met wat de Bijbel zegt over opvoeding? Onderwijzen we ouders hierover of moeten ze hier zelf achter komen? Wat als ze met vragen zitten hierover?

Aanstaande ouders

Afgelopen week was in het nieuws dat onder andere pedagogen en juristen vinden dat aanstaande ouders op cursus zouden moeten om te leren wat het ouderschap inhoudt. Dit hebben ze geschreven in een gezamenlijke brandbrief aan de Nederlandse gemeenten. Is het niet een taak van kerken om aanstaande ouders onderwijs over het ouderschap te geven als voorbereiding op het krijgen van een kind? De kerk is belangrijk, juist in deze moderne tijd waarin informatie vanuit alle kanten op ons af komt. Buiten de kerk worden veel verschillende tips en cursussen over opvoeding aangeboden. De opvoedtips vliegen ouders soms om de oren. Wetenschappelijke inzichten en ervaringsverhalen zijn goed, maar zijn deze altijd in overeenstemming met de Bijbel? Wat zegt de Bijbel eigenlijk over het opvoeden van kinderen?

Christelijke ontwikkelingspsychologe

De kinderen die vandaag onderdeel uitmaken van onze gemeente, zullen in de toekomst ons land en de kerk leiden. In de Bijbel staat: “Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, en het zal er niet van afwijken wanneer het oud geworden is.” (Spreuken 22:6) Daarom zijn de kinderjaren enorm belangrijk. Stichting Gezinsfundament kan kerken ondersteunen. Wij denken mee en verzorgen seminars in kerken over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Daarnaast geven wij via www.gezinsfundament.nl wekelijks praktische tips. Dit alles wordt gedaan door een christelijke ontwikkelingspsychologe, omdat wij juist geloven in een combinatie van wetenschap en de Bijbel. Het doel is om (aanstaande) ouders te helpen een stevig fundament te leggen voor hun gezin van waaruit zij hun kinderen kunnen geven wat nodig is. Samen met kerken kunnen we zo bouwen aan gezonde en goedlopende gezinnen waarin kinderen volledig tot bloei komen én ouders genieten van het ouderschap!

Imke Wijnhorst
© Toff-fotografie voor christelijknieuws.nl
15-10-2015
Kerk
https://www.gezinsfundament.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies