MENU
World Servants: Jongeren kerkelijk actiever door werkvakanties

World Servants: Jongeren kerkelijk actiever door werkvakanties

03 dec

Jongeren die met een werkvakantie mee zijn geweest veranderen door die ervaring. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van de organisatie World Servants, die jongeren tussen de 16 en de 30 voorafgaand aan hun reis en een jaar na afloop ondervroeg. Na hun reis doen jongeren meer vrijwilligerswerk in de kerk of buurt, vinden ze het geloof belangrijker en consumeren ze duurzamer.

Na een werkvakantie van drie weken en een voorbereidingstraject van een jaar, doen jongeren die voor het eerst zoín reis deden 50% meer vrijwilligerswerk in de kerk en zelfs 60% meer vrijwilligerswerk in hun dorp of buurt. Jongeren zeggen na hun vrijwilligerswerk 15% vaker dat geloven in hun leven een belangrijke rol speelt.
Dat de ontmoeting met de lokale gemeenschap indruk maakt blijkt ook uit het feit dat jongeren na hun project aanzienlijk vaker zeggen dat Nederlanders zouden kunnen leren van mensen in ontwikkelingslanden. Vooral vrijwilligers die jonger dan 20 zijn geven aan dat ze zich meer betrokken voelen bij die mensen. Die groep zegt ook dat ze na hun reis zuiniger omgaan met water en energie en dat ze duurzaam geproduceerde kleding en voeding belangrijk vinden. Tenslotte geldt voor jonge reizigers dat ze na hun werkvakantie meer vertrouwen in zichzelf hebben.

De effecten ontstaan volgens beleidsmedewerker en socioloog Theunis Sjoerd Elzinga vooral door de ontmoeting met de lokale bevolking in de gemeenschappen waar de jongeren werken. Hoe meer contact er tijdens het vrijwilligerswerk is met de gemeenschap, hoe sterker de effecten optreden. De interactie zorgt ervoor dat jongeren gaan nadenken over hun waarden en ze opnieuw gaan vaststellen wat ze belangrijk vinden in het leven. Een goede voorbereiding, aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en goede begeleiding tijdens de reis spelen ook een belangrijke rol.

Het is voor het eerst dat de effecten van deze werkvakanties op jongeren op een kwantitatieve wijze in een Nederlandse context zijn onderzocht. Aan het onderzoek namen 470 jongeren deel.

Jaarlijks gaan 700 jongeren van 16 tot 30 jaar oud met World Servants op reis. In Afrika, Latijns-Amerika en AziŽ bouwen ze, samen met lokale jongeren, drie weken lang aan faciliteiten als klaslokalen, klinieken en sanitatievoorzieningen. Naast het bouwen omvat een reis ook altijd een kinderprogramma en een programma gericht op culturele uitwisseling. Met de projecten ondersteunt World Servants de programmaís van lokale partnerorganisaties.

Datum: 3 december 2015
Auteur: Theunis Sjoerd Elzinga
Foto: World Servants
Website: http://www.worldservants.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: