MENU
Gerestaureerde orgel Dorpskerk Huizum in gebruik genomen

Gerestaureerde orgel Dorpskerk Huizum in gebruik genomen

05 dec

Het gerestaureerde orgel in de Dorpskerk van Huizum wordt op vrijdag 11 december opnieuw in gebruik genomen. Het orgel is geheel gerestaureerd door orgelbouwer Bakker & Timmenga, na advies van orgeladviseur Theo Jellema uit Leeuwarden. In een bijzondere bijeenkomst in de Dorpskerk zal Theo Jellema het orgel bespelen.

De karakteristieke witte kerk van Huizum-Dorp is sinds enkele jaren eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De kerk wordt beheerd door een Plaatselijke Commissie, die een groot aantal activiteiten heeft in de kerk. Het gebouw heeft daardoor nog steeds een belangrijke rol in de wijk.

In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan de restauratie van het Van Dam-orgel. Het is bekend dat de kerk al in de 16e eeuw een orgel had. Rond 1660 werd het gerepareerd door Willem Meynerts uit Berlikum. In 1727 vond een vernieuwing plaats door Christian Müller. Het huidige orgel is in 1849 gebouwd door de orgelmakers Van Dam; zij gebruikten daarin een deel van het oude pijpwerk. Dit orgel onderging in de 20e eeuw enige wijzigingen. De laatste daarvan werd gerealiseerd in 1954-1956.

Orgeladviseur Theo Jellema is ingenomen met de restauratie van het orgel. ,,Er is aan het orgel in 1955 het een en ander gewijzigd; de minder verstandige wijzigingen zijn nu weer ongedaan gemaakt. Een paar zaken uit 1955 die het orgel niet geschaad hebben, zijn nu gebleven.’’ Volgens Jellema is het orgel nu technisch geheel hersteld. 'Het is mechanisch weer als nieuw en er treedt geen windverlies meer op door lekkage.'

De officiële ingebruikname is op vrijdag 11 april vanaf 15.00 uur. Na een welkomstwoord door voorzitter Jan Kersbergen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken zal er uitleg over de restauratie gegeven worden door orgelbouwer Bakker & Timmenga en door Theo Jellema, die aansluitend het orgel zal bespelen.

Datum: 5 december 2015
Auteur: Mw. R. van der Heide
Foto: © Fred ter Elst
Website: http://www.aldefrysketsjerken.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

25 juni 2021 Handbiker fietst in 4 dagen langs 54 kerken

Meer nieuws: