Koningin Maxima bezoekt SchuldHulpMaatje

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt woensdagochtend 17 februari een bezoek aan SchuldHulpMaatje in Leiden. De Koningin is eregast tijdens een deel van de viering van het vijfjarig bestaan van de vrijwilligersorganisatie in de Hooglandse kerk.

Daarnaast spreekt zij met betrokkenen van SchuldHulpMaatje over de wijze waarop zij mensen met schulden benaderen en begeleiding bieden. Doel van SchuldHulpMaatje is om te voorkomen dat mensen onnodig in de schulden raken of dat de schulden zich herhalen.

Koningin Máxima bezoekt SchuldHulpMaatje mede vanuit haar functie als erevoorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken. Vanuit deze functie vraagt zij aandacht voor het belang van financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Doel van Wijzer in Geldzaken is om bewust financieel gedrag en financiële zelfredzaamheid te bevorderen.

Deze thema’s sluiten aan bij de door SchuldHulpMaatje ontwikkelde werkwijze. De maatjes zijn deskundig getraind voor hun taak en bieden persoonlijke begeleiding aan mensen met (dreigende) schulden. Hiermee vervangen zij niet de professionele schuldhulpverlening, maar zij werken wel nauw samen met de Sociale Dienst en maatschappelijke organisaties. Dankzij deze samenwerking weten zij te voorkomen dat schulden onnodig uit de hand lopen.

Tijdens het feestelijke jubileumprogramma in de Hooglandse kerk worden de vrijwilligers in het bijzijn van Koningin Máxima in het zonnetje gezet. Verder zal er onder andere een optreden te zien zijn van zangeres Pearl Jozefzoon en de bekende Zandtovenaar Gert van der Vijver.

SchuldHulpMaatje Nederland is in 2010 opgericht door de kerken in Nederland als antwoord op de toenemende schuldenproblematiek. Aanleiding was de ervaring van de diaconieën dat structurele hulp nodig is wanneer iemand schulden heeft. De oprichting van SchuldHulpMaatje was mogelijk dankzij een start subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. SchuldHulpMaatje is inmiddels in 80 plaatsen in Nederland actief. In Leiden valt SchuldHulpMaatje onder de stichting Voor Elkaar Leiden.

Wijzer in Geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën. Partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en voorlichtings- en consumentenorganisaties werken er in samen

Mieke Kerkhof
© RVD/Royal Images foto: Frank van Beek
18-01-2016
Samenleving
https://www.schuldhulpmaatje.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies