MENU
Stichting Stephanos start actie vanwege honger in Malawi

Stichting Stephanos start actie vanwege honger in Malawi

29 jan

Uit Malawi komen berichten dat de voedselvoorraden op zijn. In grote delen van het land lijdt de bevolking honger. De stichting Stéphanos start deze week een actie om (meer) hulp te kunnen bieden. De gevolgen van de watersnoodramp in Malawi die in januari 2015 plaatsvond worden meer en meer zichtbaar.

Malawi is sinds de ramp het armste land ter Wereld (bron: Wereldbank). Op dit moment worden er in Malawi 2.8 miljoen levens bedreigd door de naderende hongersnood. Voedselprijzen lopen op. Stichting Stéphanos heeft vroegtijdig grote voorraden maïs ingekocht om de medemens in Malawi te kunnen voorzien van voedsel. Op dit moment deelt de stichting al maïs uit. Voor het Stéphanos weesdorp met de dagzorg van maaltijden aan de allerarmsten in de omgeving is maïs ingekocht.

Omdat Stéphanos in de wijde omgeving ook de gezinnen wil ondersteunen is het plan opgevat om de gezinnen te helpen met een wekelijkse distributie van gemalen maïs. Ook daarvoor is maïs ingekocht. Samen met de overheid wordt er geregistreerd hoeveel elk gezin in de kindersamenstelling ontvangt. Het maïs en ander voedsel wordt verstrekt tegen een zeer geringe vergoeding zodat men er extra zuinig mee omgaat en er weer nieuwe voorraden gekocht kunnen worden.

Om mensen minder afhankelijk te maken van die ene oogst in het regen seizoen, is de organisatie irrigatieprojecten aan het opzetten om in de droge periode een tweede, of zelfs derde oogst te realiseren. Op beginnende schaal voert de stichting dit reeds uit met bevloeiing via zonne-energie en opleidingen aan families om ander voedsel te telen zoals de gemakkelijke planting van de zoete aardappel.

De Stichting Stéphanos geeft diaconale hulp in Malawi en Zambia. In het bijzonder door hulp aan weeskinderen en diaconale projecten. De stichting is interkerkelijk. In het bestuur en comité van aanbeveling is de hele breedte van de gereformeerde gezindte vertegenwoordigd. In Malawi zijn meer dan één miljoen weeskinderen o.a. door aids en malaria.

Datum: 29 januari 2016
Auteur: H. Droppert
Foto: St. Stephanos
Website: http://www.stephanos.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: