MENU
Europese Kerken vragen Rutte om humaner vluchtelingenbeleid

Europese Kerken vragen Rutte om humaner vluchtelingenbeleid

18 maa

Europese kerkgenootschappen, verenigd in de Conference of European Churches, roepen Europa op om een humaner vluchtelingenbeleid op te stellen dat recht doet aan de Europese wetgeving en internationale mensenrechten.

De CEC, waaronder Anglicaanse, Orthodoxe en Protestantse kerken vallen, vraagt in aanloop naar de EU-Turkije top van deze week Europese leiders de menswaardigheid van vluchtelingen in het oog te houden.

In een brief vragen de ondertekenaars - vertegenwoordigers van CEC, CCME, Eurodiaconia, ACT Alliance en EU-CORD Ė om meer in te zetten op reddingsoperaties op de Middellandse Zee en tegelijkertijd te zorgen voor veilige en legale routes naar Europa. Deze aanpak is nodig om te voorkomen dat vluchtelingen hun leven moeten riskeren en hun heil zoeken bij mensensmokkelaars.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De vluchtelingencrisis is een uitdaging voor de Europese Unie en de omringende landen. Samenwerking met onder andere Turkije is nodig. In de brief worden zorgen geuit over de op handen zijnde deal met Turkije. Daarbij worden vluchtelingen die Europa op een illegale manier bereiken teruggestuurd naar Turkije, en komen alleen Syrische vluchtelingen in aanmerking om naar Europa te komen en krijgen vluchtelingen uit andere landen, zoals Afghanistan en Eritrea, geen toegang meer.

"Europese landen moeten de verantwoordelijkheid voor de bescherming van vluchtelingen niet afschuiven op andere landen. Ze hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de last te verlichten van de landen die het meest getroffen worden door de huidige vluchtelingencrisis, zoals Libanon, JordaniŽ en TurkijeĒ, aldus Doris Peschke, algemeen secretaris van CCME.

Vredesproces SyriŽ
De brief eindigt met een oproep aan de Europese leiders om zich in te spannen alles te doen wat mogelijk is om het conflict in SyriŽ te eindigen. Ze wijzen op het voorbeeld dat velen in Europa stellen door vluchtelingen te verwelkomen en humanitaire hulp te verlenen. Gezamenlijk roepen de organisaties Europa op om een meer menswaardige manier te vinden om vluchtelingen te beschermen. Europa kan meer en moet meer doen om de leven en de waardigheid van de meest kwetsbaren onder ons te beschermen.

Datum: 18 maart 2016
Auteur: Maurits van Stuijvenberg
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.kerkinactie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: