MENU
Malawi: Hongersnood in het groen

Malawi: Hongersnood in het groen

14 mei

Red een Kind - medewerkster Agnes Kroese is in Malawi en ziet met eigen ogen de hongersnood in Malawi. Hongersnood in het groen. Malawi is na het regenseizoen heel groen. Dit lijkt dus goede hoop te geven voor de grote voedseltekorten waar de bevolking in Malawi de afgelopen maanden mee geconfronteerd werd. Maar helaas, schijn bedriegt. Onder het groen verschuilt zicht de zwarte honger.

Normaal gesproken is het eind maart, begin april, na een periode van regen, warm en droog in Malawi. Dit zijn de omstandigheden die nodig zijn om veel gewassen, bijvoorbeeld het type mais dat in Malawi verbouwd wordt, volledig te laten rijpen.

Dit jaar was dat anders. Eerst bleven de regens uit. En toen de regen kwam, was het veel te veel, en veel te laat. Het noorden van Malawi werd een aantal weken geleden getroffen door hevige regenval. Zestien dagen lang regende het in een seizoen waarin het normaal allang weer droog zou moeten zijn. Dit had hevige overstromingen tot gevolg. Huizen zijn ingestort en mensen zijn al hun bezittingen kwijtgeraakt. Sommigen hebben zelfs hun leven verloren.

Al het water had ook tot gevolg dat de rijpende mais en andere gewassen zijn gaan rotten. Er is nauwelijks wat overgebleven om te oogsten. De hoop voor een oplossing voor het nijpende voedseltekort is letterlijk weggespoeld. Ondanks de groene omgeving, ziet de situatie er echt heel slecht uit. Veel mensen leven van de landbouw. De extra oogst wordt verkocht en met het verdiende geld wordt voorzien in het verdere levensonderhoud. De dokter wordt er van betaald, het schoolgeld, de kleding, overige levensmiddelen, elektriciteit enz. Nu kan er nauwelijks genoeg geoogst worden om het komende jaar het gezin van te laten eten, laat staan om te verkopen op de markt.

Enige weken geleden heeft Red een Kind al de noodklok geluid. Nu ik hier zelf in Malawi ben en de verhalen gezien en gehoord heb, dringt het zware gebeier van die klok pas echt tot me door.

Hongersnood in het groen. Dat is momenteel de situatie waarin kinderen en hun ouders in Malawi zich bevinden. In mijn Facebook berichten doe ik meestal geen directe oproep voor steun. In dit geval met ik een uitzondering maken en vraag ik jullie Red een Kind en het Christelijk Noodhulpcluster te steunen in de strijd tegen de hongersnood in Malawi. Giro 132

Datum: 14 mei 2016
Auteur: Red Een Kind - Agnes Kroese
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.redeenkind.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: