MENU
Harima: Mijn leven was zwaar maar nu is alles anders

Harima: Mijn leven was zwaar maar nu is alles anders

08 jun

Ze is aan het werk als we haar komen bezoeken. Grote laarzen aan, een doek om haar hoofd, een kapmes in haar hand. Harima (27) is de trotse eigenaar van een bananenplantage met meer dan 600 bomen. Ongelooflijk als je bedenkt dat ze een paar jaar geleden helemaal niets had... (Een verslag van Aafke Lamberink van hulporganisatie Red een Kind.)

We ontmoeten elkaar in Oeganda, als ik een project van Red een Kind bezoek. Harima is even oud als ik, maar ze groeide op in een compleet andere wereld. Een wereld waarin het niet vanzelfsprekend is dat je naar school gaat, elke dag te eten krijgt en naar de dokter kunt als je ziek bent. Toch staat er een krachtige vrouw. Ze vertelt: Mijn leven was zwaar, maar nu is alles anders. Ik ben zo trots als ik mijn veld bekijk. Ik ben God heel dankbaar voor de kans die ik door Red een Kind kreeg! Ik verdien met mijn plantage genoeg om voor mezelf zorgen, mijn ouders ondersteunen en mijn twee kinderen wl naar school laten gaan.

Het is hard werken, lacht ze, maar door de moderne landbouwtechnieken die ik heb geleerd, kost het me minder energie. Nadat ze een landbouwtraining volgde heeft ze geld gespaard voor 50 bananenplanten. Een gedeelte leende ze bij de zelfhulpgroep waar ze in zit, het andere deel verdiende ze met de verkoop van groenten. Na de training ben ik begonnen met de verbouw van groenten. Dat groeit snel, waardoor je snel inkomen krijgt. Bij een bananenplantage duurt het een jaar voordat je kan oogsten.

Ik ben onder de indruk. Harima is cht een ondernemer en vakvrouw. Terloops noemt ze dat ze mensen uit het dorp inhuurt om te oogsten of geulen te graven als het regent: Op die manier neemt de grond het water goed op, licht ze toe, En dat is nodig in deze droge omgeving. Elke week oogst ze minstens 5 bananentrossen. Dat klinkt misschien weinig, maar het zijn joekels. Ik heb geprobeerd om er n te tillen, maar de trossen wegen minstens 20 kilo. Harima ziet er niet per se heel sterk uit, maar zij lijkt geen enkele moeite te hebben met zon gewicht op haar hoofd.

Welke dromen heb je voor de toekomst? vraag ik haar. Ze vertelt dat ze vroeger die vraag niet zou kunnen beantwoorden. Het grote verschil is dt ze weer droomt. Ik wil een steviger huis bouwen en een motorfiets kopen om de oogst makkelijk naar de markt te kunnen vervoeren, vertelt ze. Maar haar grootste droom is doorgeven wat zij gekregen heeft. Ik hoop later een landbouwtrainingscentrum te beginnen. Dan kan ik andere jongeren trainen zodat zij ook de kans krijgen die ik heb gehad. Wauw! Ik word er stil van. Dit is chte verandering. Harima heeft geleerd om zlf een toekomst op te bouwen en is bereid dat door te geven. Wat een inspirerende vrouw!

Red een Kind geeft verschillende vaktrainingen aan jongeren die geen opleiding konden afronden. Harima volgde een landbouwtraining. Ze leerde alle vaardigheden die ze nodig heeft om bananen te verbouwen zoals een kweekbed maken, voorbewerken van het land en het onderhouden van de bananenbomen. Ook leerde ze hoe ze een bedrijfsplan moet maken, haar oogst in de markt kan zetten en andere ondernemersvaardigheden. Jongeren die de training volgen zijn lid van een zelfhulpgroep. De leden van de zelfhulpgroep sparen samen geld, waardoor Harima startkapitaal kon lenen. De lening heeft ze inmiddels met rente terugbetaald.

Als u het werk van Red Een Kind wilt steunen of meer wilt weten over deze hulporganisatie, bezoek dan hun website via de link onderaan dit item.

Datum: 8 juni 2016
Auteur: Red Een Kind - Aafke Lamberink
Foto: Red Een Kind
Website: http://www.redeenkind.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: