MENU
Unieke coalitie start campagne als bijdrage aan gesprek over vluchtelingen

Unieke coalitie start campagne als bijdrage aan gesprek over vluchtelingen

16 jun

Kerk in Actie ondersteunt Stay Human. Omdat het belangrijk is ook een ander, positief geluid te laten horen rond vluchtelingen. Kerk in Actie vluchtelingenexpert Geesje Werkman: "Veel leden van kerken staan samen met anderen klaar voor hun medemens in nood. Dit doen ze van harte omdat ze geloven in een samenleving die menselijke waardigheid hoog in het vaandel heeft staan."

Vandaag start de campagne van Stay Human. Deze campagne is een oproep aan iedereen om - ondanks vragen en bezorgdheid - vluchtelingen altijd te blijven zien en benaderen als mensen. En om respectvol om te gaan met iedereen die in het gesprek over vluchtelingen een ander standpunt inneemt dan jij. Hiermee wil de coalitie een stem geven aan de opvatting van de meerderheid van de Nederlandse bevolking en het genuanceerde en redelijke geluid in het vluchtelingendebat versterken. Daarnaast willen we mensen en organisaties laten zien welke mogelijkheden er zijn om iets positiefs bij te dragen aan de omgang met en het gesprek over vluchtelingen.

Bijdrage Kerk in Actie
Kerk in Actie ontwikkelt momenteel het concept van ‘belangenvrije tafels’. Dit moet een antwoord vormen op de vraag of het mogelijk is om de kerk in de lokale omgeving een belangenvrije tafel te laten zijn waar de diversiteit van ervaringen, vragen, zorgen, inzet gedeeld worden. Zonder oordeel, zonder voorwaarden, als belangenvrije plek die helend kan werken in de lokale sociale omgeving.

Daarnaast komen Europese kerken van 14-16 juni bij elkaar in Lunteren rond het thema ‘Have no fear’. Zij spreken over de impact van de wereldwijde vluchtelingencrisis en het antwoord hierop van Europese kerken. Onderdeel van deze conferentie is een herdenkingsdienst vandaag in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam. Tijdens de viering om 17.30 uur vandaag worden alle mensen herdacht die verdronken op zee tijdens hun zoektocht naar veiligheid.

Website StayHuman.nu
Op de website staan initiatieven die antwoord geven op de vragen die veel mensen hebben. Er wordt binnen de campagne een oproep gedaan om een actie door, voor, met of over vluchtelingen aan te melden op stayhuman.nu. Kerk in Actie roept plaatselijke kerken op hun activiteiten aan te melden. Aanmelden kan via: www.stayhuman.nu/activiteit-inzenden/

Een brede coalitie schaart zich achter de Stay Human campagne
Stay Human wordt gedragen door een snel groeiende beweging van mensen en organisaties. Op dit moment is er een unieke coalitie van meer dan 40 organisaties betrokken die naar verwachting de komende maanden verder zal groeien. Naast Kerk in Actie dragen de volgende organisaties de campagne: Action Aid - Amnesty International - CARE - COC - Cordaid - Defence for Children - Dokters van de Wereld - Gastgezin voor een Vluchteling - Greenpeace - Het begint met Taal - Hivos - Holland Festival - Human Rights Watch - Humanistisch Verbond - Humanitas - Justice and Peace - Liliane Fonds - Natuur & Milieu - NOC*NSF - NOV - Nudge.nl - Okia - Omroep Human - Oxfam Novib - Partos - PAX - Pharos - Prisma - Rode Kruis - Scouting Nederland - Stichting LOS - Stichting Oikos - Stichting Present - TEAR - UAF - UNHCR - Unicef Nederland - VluchtelingenWerk Nederland - de Vrolijkheid - Wij zijn hier - War Child

Datum: 16 juni 2016
Auteur: Maurits van Stuijvenberg
Foto: © TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
Website: http://www.kerkinactie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: