MENU
Nederlandse kerken te vaak centrifuge

Nederlandse kerken te vaak centrifuge

01 sep

Op 29 september houden MissieNederland, Tear, ForumC en de Pentecostal Council of Churches in Utrecht een symposium over Integral Mission. De organisaties geloven dat missionair kerk-zijn in Nederland niet anders kan dan op integrale wijze.

Bij ‘integral mission’ gaan zending en diaconaat, evangelisatie en sociale actie niet alleen hand in hand, ze vloeien ook in elkaar over. Sprekers tijdens het symposium zijn onder andere Moses Alagbe en Cors Visser. Beiden schreven recent een boek over relevant kerk-zijn (resp. The Church is Boring en De spelende kerk).

Cors Visser zag vooral in het buitenland hoe goed Integral Mission kan functioneren: “In Nederland zien we onze kerken vaak als een soort centrifuge. We stappen er zondags in om vol energie de week ingeslingerd te worden en ieder op onze eigen plek iets van het evangelie te laten zien en horen. Het grote nadeel hiervan is dat het niet ‘integraal’ is. Een geloofsgemeenschap moet meer zijn dan een optelsom van activiteiten, het is een groep samenlevende mensen waar Gods genade zichtbaar wordt.”

Volgens Visser zit het christenen en geloofsgemeenschappen vaak in de weg, dat we zo graag goede dingen voor mensen willen doen. “Wij doen graag dingen voor, maar bijna nooit met. Het lijkt zo’n mooie dienende houding, maar het kan tegelijkertijd ook een arrogante instelling zijn. Zij hebben problemen en wij gaan ze oplossen. Integral mission is niet de missie buiten jezelf zoeken, maar jezelf daarin te betrekken. Je ontdekt dan niet alleen wat er allemaal gebeurt, maar je stelt je ook kwetsbaarder op: wij zijn onderdeel van de problemen in de wijk (en van de mogelijkheden), ook mensen uit onze gemeenschap hebben hulp nodig.”

Zendingsgemeente Hoop voor Noord in Amsterdam-Noord is opgebouwd volgens de principes van Integral Mission. Jurjen ten Brinke zal hier tijdens het symposium over vertellen. Ten Brinke: “We hebben geleerd dat je kunt focussen op de verspreiding van het Evangelie alleen, of juist op het diaconale aspect van het Evangelie. Maar als je diepe motivatie iets is in de trant van ‘het is mijn grote verlangen dat mensen in Amsterdam-Noord Jezus Christus leren kennen en daarom doe ik wat ik kan in mijn omgeving’, dan ontstaat er een perfecte mix. Jij hoeft een ander niet te bekeren. En tegelijk blijf je ook niet hangen in ‘we moeten gewoon christelijk werk doen’.

Als kerk willen wij initiator zijn van veel goeds voor onze stad en daarin werken we graag samen met andere christenen én niet-christenen, terwijl ons hartsverlangen overeind blijft staan. ‘Laat Uw Koninkrijk komen, op aarde, zoals in de hemel. En zet me daarbij in, Héér!’

Datum: 1 september 2016
Auteur: Suzanne Blackmore
Foto: © TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
Website: http://www.missienederland.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: