MENU
Christelijke leiders steeds meer facilitators

Christelijke leiders steeds meer facilitators

02 sep

Het nieuwste nummer van IDEAZ, magazine van MissieNederland, gaat over leiderschap. Prof. dr. Patrick Nullens beschrijft hoe je als voorganger kunt omgaan met diepgaande verschillen over morele kwesties in je gemeente. Volgens hem worden christelijke leiders steeds meer facilitators met een open houding voor andere standpunten.

Alsof ze een hoop kikkers in een kruiwagen moeten vervoeren. Zo voelen veel christelijke leiders zich die eenheid en duidelijkheid willen bewaren als het gaat over morele kwesties in hun gemeente. Sommigen gaan harder roepen en duidelijker preken om de kaders helder te houden. Patrick Nullens vreest dat dit lijkt op de komische situatie van de Hollandse toerist die gewoon luider articulerend Nederlands spreekt zodat de Italiaanse ober zijn bestelling begrijpt.

“Juist wanneer het gaat over een delicaat onderwerp als bijvoorbeeld relaties, moeten we de weg van interpretatie, dialoog en eigen verantwoordelijkheid gaan. Een oproep tot gehoorzaamheid of boute claim over het gezag van de Bijbel zal niet helpen.” En verderop: “Christelijke leiders worden steeds meer facilitators met expertise en een open houding voor andere standpunten.” Nullens eindigt het artikel met een uitdagende vraag: Mag er binnen het leidersteam ook diversiteit zijn als het gaat over morele kwesties?

Benedictijns management
In november brengt Tom van den Belt zijn boek Christelijk management volgens de Regel van Benedictus uit. In IDEAZ laat hij aan de hand van voorbeelden zien waarom deze Regel zo goed van toepassing is op leiderschap. “Benedictus moedigt aan om een zodanige leiderschapsstijl te vertonen dat sterkeren worden aangespoord om zich verder te ontwikkelen, maar dat tegelijkertijd niemand bang voor je is. Dat vraagt een hoge mate van sensitiviteit voor de gevoelens binnen de gemeenschap en aandacht voor elk individu.”

Indische loopeenden
In haar vaste column vertelt missionair pionier Bettelies Westerbeek over de diefstal van twee Indische loopeenden uit haar buurttuin. Als in een levende gelijkenis belooft ze een feest als de eenden weer terug zijn.
IDEAZ is een magazine van MissieNederland over geloven en kerk-zijn in binnen- en buitenland.

Datum: 2 september 2016
Auteur: Suzanna Blackmore
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.missienederland.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: