MENU
Henk Fonteyn in Libanon: Niemand kan je je waarde afnemen

Henk Fonteyn in Libanon: Niemand kan je je waarde afnemen

14 nov

'Hun huizen vernietigd, hun oogst verwoest, hun scholen tot puin gebombardeerd. En toch blijven het vaak ver van mijn bed verhalen en beelden. Tot het persoonlijk wordt...' Henk Fonteyn werd in het verleden als krijgsmacht predikant uitgezonden naar o.a. Afghanistan en BosniŽ. Oorlogsgebied is hem dus niet vreemd. Afgelopen zomer bezocht hij ons in Libanon, waar de vluchtelingencrisis in een keer geen 'ver van zijn bed-show' meer was.

"Ik had het voorrecht om met het World Vision-team mee te mogen naar een van de talrijke informele tentenkampen in de Bekaa vallei in Libanon. Enkele honderdduizenden Syrische vluchtelingen verblijven daar in 'huizen' van golfplaat, reclameborden, afvalhout, zeil, landbouwplastic en autobanden. Al jarenlang proberen ze hier op deze manier te overleven. Terugkeer naar SyriŽ lijkt vooralsnog onmogelijk."

Getallen worden personen
"Ik moet eerlijk zijn: als je een uur lang tent na tent ziet, waarvan dakbedekking en wanden vaak ongewild reclame maken voor wereldwijde producten, ga je zelfs daar aan wennen. Echt geraakt werd ik toen we werden uitgenodigd in een van die 'tenten' en ik kennis maakte met het inwonende gezin: vader, moeder en vijf kinderen. Van al die miljoenen krijgen er ineens zeven een naam en een gezicht. Getallen worden personen. Vanuit de grote massa ontwaar ik een mens, mens zoals ik."

Bewondering
"Vier jaar geleden moesten ze Homs verlaten toen dat strijdgebied werd. Aanvankelijk trokken ze in hun eigen land rond op zoek naar veiligheid, maar uiteindelijk kwamen ze in Libanon terecht. Met veel creativiteit hebben ze van het weinige wat ze hadden een bewoonbaar en zelfs huiselijk geheel weten te maken. Zoals ze ons ontvangen, zoals ze met ons spreken, zoals ze leven met elkaar in deze omstandigheden, dwingen ze mijn bewondering af. Als ik dat benoem, antwoordt de vrouw des huizes dat dat precies is wat ze aan hun kinderen willen meegeven. Dat je alles kunt verliezen, maar dat niemand je je waarde als mens kan ontnemen..."

Help mee
Henk zag met eigen ogen hoe belangrijk het is dat we deze vluchtelingen helpen. World Vision helpt deze kwetsbare groep mensen, maar kan dit niet zonder uw steun. Helpt u mee? Bezoek de website van World Vision via de link onderaan dit item.

Datum: 14 november 2016
Auteur: World Vision
Foto: World Vision
Website: http://www.worldvision.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: