MENU
Indonesische kerk komt samen in het bos

Indonesische kerk komt samen in het bos

21 nov

Christenen in de Indonesische provincie Aceh Singkil zijn nog steeds gedwongen hun samenkomsten in tenten in het bos te houden, een jaar nadat hun kerkgebouw werd verwoest door islamitische extremisten. Er is vooralsnog geen zicht op dat ze een nieuwe kerk mogen bouwen. Met het oog op de verkiezingen in februari zal de regering voorlopig geen toestemming verlenen voor een nieuwe kerk.

Aceh Singkil is overwegend moslim. Het is de enige provincie in Indonesië onder de Shariawet. Politici die toestemming verlenen aan christenen voor de bouw van een kerk kunnen veel stemmen verliezen.

De christen Lamshot (niet zijn echte naam) vertelt dat de gemeente nu samenkomt in een bos, waar ze tenten hebben opgezet. Ook voor diensten in tenten is toestemming vereist. Andere kerken, die ook hun samenkomsten in tenten wilden houden, hebben daar geen toestemming voor gekregen.

In oktober 2015 staken extremistische islamieten een kerk in brand in Aceh Singkil. Ongeveer 8000 christenen vluchtten vervolgens naar Noord-Sumatra. De aanval was volgens de moslims een reactie op geweld tussen moslims en christenen, dat uitbrak nadat een 15-jarige jongen was gedood door de politie.

Op het hoogtepunt van het geweld besloten moslimleiders en christelijke leiders in de provincie om kerkgebouwen te sluiten, om zo het geweld te stoppen. Het gevolg was dat de politie elf kerken heeft gesloopt. Zes van de elf gemeenten komen nu samen in tenten, de anderen zijn samengegaan met andere kerken.

Ondanks het geweld groeien de kerken in Indonesië. Een christen vertelt dat het geestelijke leven van de gemeente bloeit, hoewel ze samen komen in een palmolieplantage.

Een andere gelovige vertelt dat de gemeenteleden blijven samenkomen in het bos, ondanks de aanhoudende regens. ‘De tenten lekken en de vloer is smerig door de modder aan onze schoenen, maar iedereen blijft komen.’

(Bron: Gospel Herald)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 21 november 2016
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © ChristelijkNieuws.nl
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: