MENU
Social Limits zet leerlingen aan het denken over social mediagebruik

Social Limits zet leerlingen aan het denken over social mediagebruik

23 nov

Steeds meer jongeren ervaren stress rond het gebruik van social media. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld sexting en grooming grote gevolgen hebben voor hun verdere leven. De theatervoorstelling Social Limits van Switch Onderwijsprojecten maakt middelbare scholieren op een zeer realistische wijze bewust van de keuzes die ze online hebben.

Social mediastress, sexting en een zoektocht naar acceptatie; bijna elke tiener krijgt er (in)direct wel een keer mee te maken. Ruth den Hertog, teamcoördinator bij Switch: “de leerlingen die wij dagelijks ontmoeten zijn echt vergroeid met hun telefoon. Het is hun rechterhand, ze kunnen niet meer zonder. En daar is niets mis mee, maar wél als het uit de hand loopt. Wat doe jij als je een naaktfoto doorgestuurd krijgt? Wis je hem of stuur je hem ook weer door? Dat is een voorbeeld van waar wij leerlingen over na willen laten denken.”

Compleet pakket
Na afloop van de voorstelling gaan de acteurs ieder met een eigen klas in gesprek over hun gebruik van social media. Leerlingen kunnen in de weken die volgen contact houden met de acteurs via Snapchat, WhatsApp of e-mail. De mentor krijgt daarnaast een lespakket waarmee hij of zij in vijf lessen met de leerlingen kan doorpraten over bijvoorbeeld identiteit, sexting en gamen. Ruth: “Samen met de school willen we leerlingen blijven stimuleren om gezonde keuzes te (blijven) maken op social media. De leerlingen ontdekken op deze manier de gevolgen daarvan voor hun persoonlijke en sociale leefwereld.”

Reacties

De voorstelling roept altijd reactie op bij leerlingen. Ruth: “Sommige scènes komen hard bij hen binnen, omdat ze zo herkenbaar zijn, of omdat ze ineens de gevolgen zien van iets wat heel onschuldig lijkt. We hebben bijvoorbeeld een scène waarin een relatie uitgaat door een gameverslaving. Leerlingen zien zo wat er kan gebeuren als je teveel tijd online besteedt en je vrienden vergeet. Dat is precies wat we willen: dat leerlingen aan het denken worden gezet.”

Social Limits tourt langs middelbare scholen door heel Nederland. De acteurs zijn net iets ouder dan de leerlingen en zijn daarmee rolmodel. Social Limits speelt van 23 januari t/m 23 juni 2017.

Datum: 23 november 2016
Auteur: Laura Hofenk
Foto: Youth for Christ Nederland
Website: http://www.yfc.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: