MENU
Farmerfieldschool in Egypte succesvol

Farmerfieldschool in Egypte succesvol

27 nov

Op 25 november is de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Vooral in ontwikkelingslanden hebben vrouwen te maken met lichamelijk en seksueel geweld. Met vrouwen-egypteverschillende projecten in Afrika en Oost-Europa probeert Dorcas de positie van vrouwen te verbeteren. Een succesvol project is de farmerfieldschool, een landbouwproject op het Egyptische platteland.

De farmerfieldschool is een landbouwprogramma waar Egyptische vrouwen wekelijks bij elkaar komen om met en van elkaar te leren over landbouw. Zo hebben de vrouwen beschikking over hun eigen stukje land, waarop ze gelijk toepassen wat ze hebben geleerd. Normaal gesproken wordt het stukje land alleen voor zelfvoorziening gebruikt. De uitdaging is dat de vrouwen dit veranderen en er ook wat geld aan verdienen door de productie te verhogen.

De trainingen zijn bijzonder succesvol. De vrouwen gaan aan de slag met landbouw én hun persoonlijke ontwikkeling. Dorcas-medewerker Peter bezocht in maart het project opnieuw, nadat hij drie jaar geleden ook bij de start geweest was. Hij zag de grote verandering die de vrouwen hebben doorgemaakt. ‘De eerste keer dat ik hen zag werd er nauwelijks gepraat. Veel vrouwen hielden hun hoofd naar beneden. Nu ik hen opnieuw bezocht om de resultaten van het project te zien, waren de meesten zo enthousiast dat we ze moesten afremmen, zo graag wilden ze vertellen en laten zien wat de training voor hen en hun familie had betekend.’ Peter: ‘Normaal hebben vrouwen in Egypte niet veel invloed. Maar door de goede resultaten benaderen mensen hen voor advies en doen ze hen na.’

Vanwege het grote succes van de Farmerfieldschool is er momenteel ook een vervolgtraining gestart in de vorm van een Farmerbusiness-school. Hierin ligt de nadruk veel meer op het verkopen van producten en inzicht krijgen in de markt. ‘Door het voortzetten van het project willen we ervoor zorgen dat de gedragsverandering blijft, ook als ze uit het project zijn. Dan kunnen deze vrouwen verder tot bloei komen’, aldus Peter.

Datum: 27 november 2016
Auteur: Dorcas
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dorcas.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: