MENU
Stemverklaring Peter van Dalen over Turkije-resolutie

Stemverklaring Peter van Dalen over Turkije-resolutie

30 nov

"Een historisch moment", want op donderdag 24 november 2016 heeft het Europees Parlement met het aannemen van de resolutie over kandidaat-lidstaat Turkije iets unieks gedaan. Hierover en over zijn stemgedrag heeft Peter van Dalen een verklaring afgegeven.

"Alle vertegenwoordigers van ChristenUnie-SGP in het Europees Parlement hebben zich altijd verzet tegen Turkse toetreding tot de EU. Ze hebben zich daarom ook verzet tegen toetredingsonderhandelingen en de vele miljarden aan subsidies die in dit kader in de afgelopen jaren aan Turkije zijn gegeven. Turkije is geografisch, cultureel en politiek geen Europees land en wordt dat ook nooit.

Tot voor kort was de meerderheid in de Europese Raad, in het Europees Parlement en in de Tweede Kamer van mening dat Turkije best kon toetreden. Deze opvatting brokkelt nu in rap tempo af: prima!

De resolutie van het Europees Parlement over de relatie EU-Turkije is niet perfect. Er wordt niet gesproken over het definitief kappen met de toetredingsonderhandelingen en ook de toetredingsfondsen kunnen helaas nog niet meteen worden stopgezet.

Toch, voor het eerst in de geschiedenis, roept het Europees Parlement op tot bevriezing van toetredingsonderhandelingen met een officiŽle kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Een historisch moment en een reuzenstap in de richting van ons standpunt over Turkije.

Ik tel dus mijn politieke zegeningen: het EP beweegt zich voor het eerst in zijn bestaan nadrukkelijk in de richting van onze opvattingen over Turkije. Daarom steun ik deze gezamenlijke resolutie."

Peter van Dalen, EuroparlementariŽr voor ChristenUnie-SGP

Datum: 30 november 2016
Auteur: Eurofractie SGP-CU
Foto: Eurofractie SGP-CU
Website: http://www.eurofractie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: