MENU
Tweede Kamer stemt tegen de erkenning van een Palestijnse staat

Tweede Kamer stemt tegen de erkenning van een Palestijnse staat

04 dec

Met een stemverhouding van 71 tegen 76 stemde de Tweede Kamer deze week tegen een zelfstandige Palestijnse staat. De stemming was aangevraagd door SP-Kamerlid Van Bommel. De SP wil al jaren dat Nederland een Palestijnse staat erkent.

Vr stemden SP, PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Kuzu/ztrk (Denk)
Tegen stemden VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en Bontes/Van Klaveren (VNL).

Van de Europese landen heeft Zweden de Palestijnse staat al erkend. De Franse, Britse en Spaanse parlementen hebben een symbolische erkenning aangenomen, die pas ingaat wanneer er vrede is. Als geheel is de Europese Unie nog tegen zon erkenning, terwijl het Vaticaan wel voor de erkenning van een Palestijnse staat is.

Een motie van de PVV om Jeruzalem te erkennen als ongedeelde hoofdstad van Israel en de Nederlandse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem werd verworpen. Alleen de PVV, ChristenUnie, SGP en fractie Bontes/Van Klaveren stemde voor.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 4 december 2016
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: