MENU
Een lichtpunt in Glamoc voor de Bosnische Djuka

Een lichtpunt in Glamoc voor de Bosnische Djuka

07 dec

Wanneer je de Bosnische Djuka ziet terwijl ze met haar vriendinnen zit te breien in het ontmoetingscentrum van Glamoc, verwacht je niet dat er achter deze 69-jarige vrouw een leven van lijden schuil gaat.

Wanneer Djuka achttien jaar is, wordt ze verliefd op een veel oudere man. Tegen het advies van haar moeder in trouwt ze met hem en verlaat haar geboorteplaats Glamoc en verhuist naar Bugojno. Haar moeder heeft een vermoeden over deze man en helaas komt dat vermoeden uit: hij drinkt te veel waardoor hij Djuka in elkaar slaat. Maar Djuka zegt niets. Ze schaamt zich voor haar situatie en wil dat niemand het weet. Dan hoopt ze dat na de geboorte van hun zoon, hij wel zal veranderen. Maar deze hoop is ijdel, want haar man wordt agressiever. Dan, alsof ze nog niet genoeg op haar bordje heeft, overlijdt haar zoon als deze acht jaar is. Djuka: "Ik heb nooit meer vrede in m'n hart gekend sindsdien. Toen m'n zoon overleed, stierf ook alle geluk in me."

Djuka2Kort na deze trieste gebeurtenis overlijdt haar man ook. Djuka is moederziel alleen in Bugojno. En dan breekt de oorlog uit. "Ik ben als vluchteling teruggegaan naar Glamoc tijdens de oorlog, maar alles was anders. Ik dacht dat ik vrienden en familie zou vinden, maar veel was vernietigd. Het leek wel een spookstad!" Met een smeulende stad op de achtergrond waar de geweerschoten klonken, vindt Djuka een verlaten huis. Daar houdt ze zich schuil. Het wordt haar woonhuis.

"Het enige lichtpuntje in mijn leven werd de gaarkeuken van Zending over Grenzen. Toen ik daar ruim 10 jaar geleden voor het eerst kwam, vond ik daar mensen zoals ik. Ik voelde me geaccepteerd en gewaardeerd voor wie ik ben.

Hierdoor werd mijn leven draaglijker. We eten samen, we lachen samen, we breien samen. Wanneer ik hier ben, kan ik mijn zorgen voor heel even vergeten!"

In 2016 werden er 103.294 daklozen voorzien van een warme maaltijd.

Datum: 7 december 2016
Auteur: Zending over Grenzen
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: