MENU
Somalie: Een moeder probeert haar kind te redden

Somalie: Een moeder probeert haar kind te redden

27 dec

Ayan draagt haar zoontje vanuit het felle zonlicht de gezondheidskliniek in Zuid-Centraal Somalië binnen. Baby Adan huilt onophoudelijk en zijn moeder ziet er moe en verslagen uit. “Mijn zoon is al lang ziek,” zegt ze met het magere, zwakke jongetje in haar armen. “Ik ben bang dat ik hem ga verliezen.”

Ayan vertelt ons dat ze eerst geloofde dat hij alleen door gebed zou kunnen genezen. Maar het ging steeds slechter. Een familielid vertelde haar over de gezondheidszorg die door Medair ondersteund wordt en waar je gratis hulp kunt krijgen. Ze raadde Ayan aan om er met Adan naartoe te gaan.

Maar de buren zeiden dat ze niet moest gaan. Zij waren bang voor de gezondheidspost en waarschuwden haar voor de mensen daar. “Ze waren boos op mij,” vertelt Ayan. “Ze zeiden dat ik terug zou komen met een dood kind.”

Een belangrijk deel van het werk van Medair in Somalië bestaat uit vrijwilligers die deze negatieve beeldvorming van zorgverleners en klinieken proberen te veranderen. Die gaat namelijk ten koste van de gezondheid van kinderen en kwetsbare mensen.

Gelukkig luisterde Ayan niet. Ze maakte een reis van zeven uur vanuit haar dorp naar de door Medair ondersteunde kliniek. “Ik kreeg een warm welkom,” herinnert ze zich. “De verpleegkundige stelde vragen over de ziekte van mijn kind. Ik kreeg te horen dat Adan ziek was omdat hij niet goed at. Ze gaven me medicijnen en ik moest de volgende dag terugkomen.”

Ayan bracht de nacht door in het huis van een familielid en haar jongetje sliep voor het eerst in lange tijd goed. De volgende dag ging Ayan terug naar de kliniek, waar haar zoontje therapeutische voeding kreeg. “Hij begon langzaam te eten, met moeite,” vertelt ze. “Hij had nog nooit vast voedsel gegeten.”

Voedseltekort is een serieus probleem voor Somalische families. Door droogte en aanhoudend conflict zijn de oogsten slecht en is er instabiliteit. Naar schatting vijf miljoen mensen hebben momenteel voedsel nodig; Ayan en Adan zijn twee van hen.

Na twee maanden voedselbehandeling herstelde haar zoontje en konden ze weer naar huis teruggaan. Maar in hun dorp was er weinig voedsel of water voor hen, waardoor Adan snel weer ziek werd. Ze gingen weer naar de kliniek. Toen Adan weer beter was, besloot Ayan om naar een ontheemdenkamp in de buurt te gaan in plaats van terug naar haar dorp. “Ik woon liever in het kamp,” zegt ze. “In mijn dorp is er geen eten en geen water, maar in het kamp hoef je je alleen druk te maken over eten.”

Ayan is dankbaar voor alle hulp die ze voor haar kind heeft gekregen. In het kamp werkt ze af en toe op een markt om geld te verdienen om haar gezin te onderhouden. Het zal in de toekomst niet gemakkelijk voor hen zijn, net zo min als voor zo veel anderen in Somalië.

Wilt u vandaag misschien een gift geven voor moeders met kinderen zoals Ayan? Ze hebben uw hulp nodig om deze crisis te overleven.

Medair ondersteunt in Zuid-Centraal Somalië vijf gezondheidszorgvoorzieningen, ondermeer met 24-uurs verloskundige zorg. Ook benadert Medair de gemeenschappen om gezondheid, voeding en hygiëne te verbeteren. In gemeenschappen waar cholera een bedreigingen is, distribueren we waterfilters onder de meest kwetsbare families.

Het werk van Medair in Somalië wordt mogelijk gemaakt door de steun van Dorcas Aid International (NL), TEAR (AU), het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de VS, Ferster Foundation (CH), Fondation Resurgens (CH) en gulle particuliere donateurs.

Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiële opvatting van enige andere organisatie.

Datum: 27 december 2016
Auteur: Medair
Foto: Medair
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: