MENU
Pieter Mostert van Gave: Ook kerken zijn zich met vluchtelingen gaan bemoeien

Pieter Mostert van Gave: Ook kerken zijn zich met vluchtelingen gaan bemoeien

29 dec

We horen en zien veel over vluchtelingen. Beelden van bootjes op Zee en de mensonterende omstandigheden in opvangkampen. Toch ziet Jan Pieter Mostert, directeur van Stichting Gave, een mooie ontwikkeling. Groot Nieuws Radio sprak met hem: "Niet alleen individuen, maar ook kerken zijn zich met vluchtelingen gaan bemoeien. De kerk van Nederland is doordrongen van haar roeping."

Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Gave verlangt ernaar dat de vluchteling die naar ons land komt, wordt gezien en geliefd. Gave maakt kerken en christenen bewust van de bijbelse roeping om ‘de vreemdeling’ gastvrij te ontvangen. Gave inspireert, traint en ondersteunt vrijwilligers om contacten op te bouwen met asielzoekers en hen Gods liefde te laten zien.

Gave gelooft dat lokale christenen en kerken in de buurt van asielzoekers de eerstverantwoordelijke zijn om de vluchteling gastvrij te ontvangen. Gave richt zich daarom (in de eerste plaats) op hen. Daarnaast is Gave een kenniscentrum voor alle vragen rond asielzoekers en komt Gave op voor de rechten van christen-asielzoekers. Tenslotte organiseert en ondersteunt Gave projecten die relevant zijn voor vluchtelingen (zoals de Jongerenkampen en conferenties is diverse talen).

Mostert ziet dat er op veel plekken Arabischtalige bijbelstudies en kerkdiensten worden gehouden. "Kerken zien kansen voor het evangelie en om iets goeds te doen voor vluchtelingen en de samenleving", aldus Mostert donderdagochtend in De Nieuwe Morgen. Stichting Gave heeft geen klagen over het aantal vrijwilligers dat zich dit jaar heeft aangemeld. Dit jaar moest er zelfs een extra trainingsdag worden georganiseerd, omdat de eerste helemaal vol zat.

Tegelijkertijd ziet Mostert ook dat na een periode van een hartelijk welkom en diepe compassie er ook een negatieve stroom komt. En die was volgens hem zeer fel het afgelopen jaar, daar maakt hij zich zorgen over.

Ook voor 2017 gaat Stichting Gave door met kerkelijk werk onder vluchtelingen. En daarbij gaan woord en daad hand in hand. Het taboe om over geloof te praten zit volgens Mostert meer in onze Nederlandse samenleving, dan in de cultuur waar de vluchteling vandaan komt.

Het gesprek met Jan Pieter Mostert, directeur van Stichting Gave, kun je terugluisteren via Groot Nieuws Radio

Datum: 29 december 2016
Auteur: Groot Nieuws Radio - Gave
Foto: © TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
Website: http://www.grootnieuwsradio.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: