MENU
Dragan Bakema drie weken dakloos op straat

Dragan Bakema drie weken dakloos op straat

06 jan

Voor acteur Dragan Bakema was afgelopen december niet the most wondeful time of the year. Hij onderging een bijzonder sociaal experiment dat vanaf dinsdag 17 januari te zien is op NPO3. Drie weken lang verruilde hij zijn familieleven voor een leven op straat als dakloze. “Er is een groep daklozen die veel sneller geholpen moet worden.”

Dragan vertrok van huis met alleen een rugzak, de kleren die hij aan had en zonder pinpas, geld en telefoon. Volledig aangewezen op de liefdadigheid en andere daklozen. De weken die Dragan op de Amsterdamse straten doorbracht beschrijft hij als zwaar. Vooral op het laatst, toen het eind in zicht kwam. “Ik begon me veilig te voelen. Raakte gewend aan het leven op straat. Dat was een rare gewaarwording, als je tegelijkertijd enorm je geliefden mist”, zegt hij.

“Het grote verschil met de andere daklozen was mijn reden waarom ik op straat was beland. Ik ben steeds open geweest over die reden, dat ik mezelf documenteer voor tv. Echte daklozen hebben een heftige gebeurtenis achter de rug. Dit is de groep die er vaak net zo uitzien als jij en ik. Ze leven nog maar kort op straat. Iets in hun leven op het vlak van relaties, wonen of werk veranderde plotseling waardoor ze op straat zijn beland. Een klap. Die klap heb ik niet ervaren. Toch is het gelukt om vier daklozen te volgen en hun verhalen in beeld te brengen. Verhalen van mensen die met nét de juiste hulp veel beter geholpen zouden kunnen worden. De huidige ‘daklozenindustrie’ is helaas niet voldoende ingericht op deze groep.”

Dragan Bakema wordt geboren op 12 mei 1980 in Appelscha en groeit op in Leeuwarden en Oosterwolde. Dragan is een succesvol Nederlandse acteur en producer.
Homeless Experience is in opdracht van de EO geproduceerd door Zodiak.

Homeless Experience, dinsdag 17, 24 en 31 januari om 22:05 op NPO 3

Datum: 6 januari 2017
Auteur: Evangelische Omroep
Foto: Evangelische Omroep
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: