MENU
SGP ziet kansen voor Nederlandse agrosector in Israel

SGP ziet kansen voor Nederlandse agrosector in Israel

16 jan

Deze week was SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf op werkbezoek in IsraŽl met twintig ondernemers. Hij bezocht onder leiding van het IsraŽlische ministerie van landbouw onder andere een aantal agrarische bedrijven.

Dijkgraaf: "Er zijn hier veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Dan gaat het bijvoorbeeld om export van producten maar ook om joint-ventures en directe investeringen. Nederland laat kansen onbenut. Dit komt mede doordat de Nederlandse ambassade in IsraŽl geen landbouw attachť heeft. Dat kan en moet anders."

IsraŽlische ondernemers geven hoog op van de Nederlandse landbouwsector en werken graag samen. Dijkgraaf: ďEr zijn veel mogelijkheden in de bloementeelt. Natuurlijk is de situatie anders alleen al door het klimaat, maar IsraŽlische ondernemers onderkennen de superieure kennis van de Nederlandse sector en maken daar graag gebruik van. Ook het IsraŽlische ministerie van landbouw ziet graag een intensievere samenwerking.Ē

Elbert Dijkgraaf bezocht ook melkveebedrijven: ďEr zijn hier bedrijven die een topproductie halen. Een van de bedrijven die bezocht werd, haalde dit jaar maar liefst een productie van 14.400 kg per koe. Maar er zijn nog veel ontwikkelmogelijkheden. Nederland kan daarbij een belangrijke rol spelen. Niet alleen in de productie van melk, maar ook in afgeleide producten, zoals kaas.Ē

In specifieke gebieden, zoals in kibboetsen vlakbij de Gazastrook gelden speciale voordelen, zoals belastingvrijstellingen en subsidies, omdat de overheid wil voorkomen dat deze gebieden ontvolken. Daardoor is het investeringsklimaat zeer aantrekkelijk. Er is grond voorhanden en goedkope arbeidskrachten genoeg. Dijkgraaf: "Ik ga me inzetten om de banden tussen Nederland en IsraŽl aan te halen. Beide landen kunnen daarvan profiteren."

Datum: 16 januari 2017
Auteur: SGP
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: