MENU
Hulp Oost-Europa start noodhulp aan vluchtelingen in Belgrado

Hulp Oost-Europa start noodhulp aan vluchtelingen in Belgrado

20 jan

Stichting Hulp Oost-Europa (HOE) in Barneveld start noodhulp voor vluchtelingen in de Servische hoofdstad Belgrado. “De situatie is dramatisch”, zegt bestuurslid Albert Heldoorn, die de vluchtelingen bezocht. “Zo’n 2.000 vluchtelingen bivakkeren op straat of in tochtige restanten van gebouwen. Het vriest 10 graden. Er ligt 15 centimeter sneeuw. Niemand kijkt naar ze om. Het zijn vergeten vluchtelingen.”

De stichting wil de vluchtelingen voorzien van eten en kleding. Albert: “We willen in eerste instantie 15.000 euro beschikbaar stellen. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar we kunnen een klein beetje warmte geven in de erbarmelijke omstandigheden waar in deze vluchtelingen verkeren. Over het hoe en het waarom, politiek gezien, gaat de stichting niet. Er zijn mensen in nood. Wij willen helpen in deze mensonterende situatie.”

Albert Heldoorn: “De vluchtelingen verblijven nu in een verlaten spoorwegemplacement aan de rand van de binnenstad. Ramen en deuren zitten er al niet meer in het slooprijpe gebouw. Het vormt een beschutte plek. Er heerst tyfus en de mensen hoesten vrijwel allemaal. De wanhoop staat op de gezichten te lezen: voor hen zijn alle wegen afgesloten. Het is verboden hen eten te geven. Ook het opzoeken en met hen praten wordt niet toegestaan.”

Vanwege de strenge winter in Zuidoost-Europa geven ook andere hulporganisaties zoals Red een Kind, Dorcas en Tear daar winterhulp aan vluchtelingen. Er worden onder meer kachels, voedsel, schoenen en sokken uitgedeeld en er wordt tijdelijk opvang geboden.

In Griekenland verblijven ongeveer 63.000 vluchtelingen, vooral uit het Midden-Oosten, in afwachting van hun toelating tot de rest van Europa. Nog elke maand wordt de groep groter doordat nieuwe vluchtelingen aankomen vanuit Turkije. De extreme kou en de zware sneeuwval treffen de vluchtelingen, die vaak verblijven in provisorische kampen, tenten of soms zelfs in de open lucht. In de afgelopen week zijn zo helaas al meerdere vluchtelingen omgekomen door de hevige kou.

Ook grote aantallen vluchtelingen in verschillende landen in de Balkan lijden onder de kou. Zo zijn er in Servië ruim 7.500 vluchtelingen die bijna allemaal in tentenkampen verblijven. Onder hen zijn meer dan 500 kinderen. Voedsel, extra kleding, schoenen en dekens zijn hier heel hard nodig.

Dorcas, Red een Kind en Tear verlenen niet alleen praktische hulp, maar roepen ook de Europese overheden op hun verantwoordelijkheid te nemen in het opnemen van vluchtelingen, zodat Griekenland er niet alleen voor staat. Hierover hebben de landen duidelijke afspraken gemaakt. De hulp die de organisaties nu bieden, zou niet nodig moeten zijn.

Datum: 20 januari 2017
Auteur: Stichting Hulp Oost-Europa
Foto: Stichting Hulp Oost-Europa
Website: http://www.stichtinghoe.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: